Ennyi fegyvert és trófeát sem látni egy helyen Magyarországon: megnyílt a FeHoVa

HelloVidék   
  Megosztom
Ennyi fegyvert és trófeát sem látni egy helyen Magyarországon: megnyílt a FeHoVa

A halászati, vadászati hagyományaink nemcsak a természet ismeretét, hanem nemzetünk több mint ezeréves tapasztalatát is hordozzák - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 28. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás megnyitóján.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a vadászok a rájuk bízott értékekkel felelősen gazdálkodva, korszerű, hosszú távon is fenntartható vadgazdálkodást végeznek.

Hangsúlyozta: a kormány 2013-ban azzal a céllal állította fel az Országos Vadgazdálkodási Tanácsot, hogy megteremtse a vadgazdálkodás széles körű társadalmi és tudományos, szakmai megalapozása, valamint az állami tulajdonú vad védelméhez fűződő érdekek közti összhangot. Nagy István kiemelte, idén márciusban tarthatják alakuló üléseiket a Területi Vadgazdálkodási Tanácsok is, melyek fontos szerepet játszanak a megyei szakmapolitikai célok megfogalmazásában és a szakmai, illetve érdekképviseleti szervezetek vadászati ágazatot érintő, egységes megyénkénti álláspontjának kialakításában.

Kifejtette, a korábbi években a vadkárbecslésre nem volt hazánkban egységes eljárásrend, ennek orvoslása érdekében jött létre a Vadkárfelvételi és Értékelési Útmutató és az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató. Emellett ugyan csak tavaly jelent meg a magyar agár vadászati alkalmassági vizsgaszabályzat is. Így már büszkén mondhatjuk, hogy az agarászat mint hagyományőrző, tradicionális vadászati mód ismét lehetővé vált – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy

A miniszter nemzeti kötelességnek nevezte a természetes vizeink megóvását és a hosszú múltra visszatekintő magyar horgászkultúra tradícióinak megőrzését. A magyar kormány ezért stratégiai szövetségeseként tekint a hazai horgászok immáron csaknem 800 ezer főt számláló közösségére.

Nagy István kiemelte, az elmúlt három évben

2020-ban pedig megvalósulhatott a magyar halgazdálkodás történetének legnagyobb haltelepítési akciója is. Emellett a halállomány nagyságának és sokszínűségének megőrzése érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a vízminőség megőrzésére is. Ehhez az elmúlt években, 137 támogatott horgászszervezet munkája révén, összesen 165 millió forint értékű, a vízminőség javítását szolgáló eszközpark jöhetett létre – sorolta a miniszter. A tárcavezető jelezte, 2018. január 1-jétől az étkezési hal áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődött, a „Minőségi Magyar Hal” tanúsító védjegy pedig valódi garanciát jelent a vásárlók számára a haltermékek kiváló minőségét illetően.

A miniszter elmondta, a horgászok természeti értékeinkhez hű tevékenységükkel hozzájárulnak az őshonos halállomány és az élőhelyek védelméhez, illetve a vízparti szolgáltatások fejlesztéséhez. Ennek köszönhetően egyre népszerűbb a horgászturizmus is, amely összességében 100 milliárdos nagyságrenddel járul hozzá a gazdasághoz. Nagy István kitért a tavalyi évben nagy sikerrel lezajlott „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra, és köszönetét fejezte ki a rendezvény lebonyolításában közreműködő háttérintézményeknek, köztük kiemelve a nemzeti park igazgatóságokat és az állami erdőgazdaságokat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fegyver

horgászat

vadászat nemzetközi kiállítás

vadászat