Hatalmas fesztiválra készülnek Veszprémben: mutatjuk a programokat

MTI   
  Megosztom
Hatalmas fesztiválra készülnek Veszprémben: mutatjuk a programokat

Ivan & The Parazol duó, Szűcsinger azaz Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián, Prieger Zsolt, valamint Vecsei H. Miklós és Balla Gergő a Platon Karatevből is fellép a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program irodalmi Romkoncert sorozatában idén nyáron.

Veszprém és a Balaton-felvidék egyedülállóan gazdag középkori örökséggel rendelkezik, hiszen a régió településeit járva lépten-nyomon kolostor-, templom-, kápolna- és várromokra bukkanunk. Ezeket a romokat tölti meg élettel és művészettel a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Romkoncert sorozata.

A természetközeli helyszínekre szervezett eseményekben közös, hogy mindet Balaton-felvidéki, vagy veszprémi romok tövébe szervezik, kis közönség előtt és az előadók minimális hang-és fénytechnika igénybevételével játszanak. Az irodalmi ihletésű koncerteken a személyesebb, intimebb kapcsolódás lehetőségeit szeretnék megteremteni az előadók, a közönség és a környezet között, éppen ezért lesznek az előadások kis létszámúak.

Június 26-án, a veszprémi Margit-romoknál az Ivan & The Parazol játssza el első magyar nyelvű lemezének, a Budai Popnak a dalait. A lemezen hallható számok akusztikus formában születtek. A zenekar dalszerző párosa, Balla Máté és Vitáris Iván, most visszanyúlnak a gyökerekhez és ilyen formában fogják megmutatni őket, az album elejétől a végéig.

Július 31-én, a balatoncsicsói Szent Balázs templomromnál a Szűcsinger lesz halható Szűcs Krisztián zenész (HS7, Budapest Bár) és a költő Szálinger Balázs szereplésével. Az est forrása a két alkotó közös mániáiból ered azaz Petőfi Sándorból, Beatlesből és a magyar kabaréból. Közös dalok, tinédzserkori versek, megjelenés előtt tesztelendő slágerek, háború és béke, jelenetek, új szövegű Beatles, pszichedelikus Petőfi – és az est végén a „Világslágerek Magyarul” című blokk, ami után szem nem marad szárazon.

Augusztus 28-án, a dörgicsei, Boldogasszony templomromnál Prieger Zsolt és alkotótársai, Nők, extázisban című műsorát hallhatjuk. Az előadást az alkotó női szentek írásaiból állította össze. A koncert különlegessége, hogy ez alkalommal három hölgy is megfordul a színpadon, így Bakonyi Alexa, Szamosi Zsófia és Magyar Bori is része lesz az előadásnak.

Az eseménysorozat 2022-es zárókoncertje szeptember 11-én, Vecsei H. Miklós és Balla Gergő (Platon Karatev) József Attila-estje lesz. A veszprémi Margit-romokhoz visszatérő előadáson rendhagyó meséket hallhatunk majd József Attila életéről, versekkel, zenével.

A minimális környezetterhelés, a természet és a történelem értékeinek felfedezése és védelme kiemelten fontos eleme a programsorozatnak, ezért az előadások ZERO WASTE, vagyis hulladékmentes eseményként valósulnak meg.

A sorozat eseményei ingyenesek, de online előzetes regisztrációhoz kötöttek. Az eseményekre a regisztráció a fellépések előtt pár héttel indul – az első koncerte - Ivan & The Parazol duó – Budai pop akusztik – már nyitva van a regisztrációs felület.

Részletes program:

  • Ivan & The Parazol duó – Budai pop akusztik

    2022. 06.26. / 19:00 – Veszprém, Margit-romok
  • Szűcsinger (Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián)

    2022. 07.31. / 18:00 – Balatoncsicsó, Szent Balázs templomrom
  • Prieger Zsolt - Nők, extázisban

    2022. 08.28. / 20:00 – Dörgicse, Boldogasszony templomrom
  • Vecsei H. Miklós - József Attila-est - Rendhagyó mesélés József Attila életéről, versekkel, zenével. Vendég: Balla Gergő (Platon Karataev)

    2022. 09.11. / 20:00 – Veszprém, Margit-romok

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

veszprém

balaton

balaton-felvidék

fesztivál

irodalmi fesztivál