Unod már a Balatont? Fillérekért hűsölhetsz itt nyáron: íme csomó csoda szép vidéki tanösvény

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Unod már a Balatont? Fillérekért hűsölhetsz itt nyáron: íme csomó csoda szép vidéki tanösvény

Hazánkban több száz tanösvény található, ahova a családoknak, óvodás és iskolai csoportoknak is érdemes ellátogatni. A természetben való időtöltés számos új ismeret szerzése mellett valódi kikapcsolódást jelenthet bárki számára. Felkerestük a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot és a Hortobágyi Nemzeti Parkot, hogy megtudjuk a járványhelyzet végével hogyan alakul a látogatók száma és milyen hatással van az infláció áraikra, szolgáltatásaikra.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztályánál megtudtuk, hogy hogyan alakul tanösvényeiken a látogatószám. Egyelőre nem állnak rendelkezésre megbízható adatok, pontos mérések hiányában, de nagyságrendileg több százezres létszámot lehet becsülni éves szinten, hogy mennyien fordulnak meg a tanösvényeken. A Covid hatására egyértelműen többen járnak a természetben, ennek sok nyoma látható (pl. szélesedő, jobban kijárt turista útvonalak stb.) Sajnos olyan helyekre is bemennek az emberek ami természetvédelmi szempontból aggályos. Összeségében jó, hogy többen járnak a természetben, de szükséges még a kulturált és természetvédő viselkedés fejlődése.

Bemutatóhelyeiken ahol mérik a látogatószámot a Covid miatt nagy csökkenést tapasztaltak (a zárva tartott látogatóhelyek miatt), de idén erős szezonra számítanak, a jelek alapján meghaladhatja a Covid előtti szintet is. Ez több mint négyszáz ezer embert jelenthet.

A tanösvények ingyenesen látogathatók. A többségükre lehet szakvezetést is igényelni!

A BfNPI tanösvényei (bfnp.hu/hu/tanosvenyek-1):

  • Csopak: Pele-körút tanösvény
  • Tihany, Lóczy tanösvény
  • Káli-medence: Boros Ádám tanösvény, Csarabos tanösvény, Sásdi-legelő tanösvény Kopasz-hegyi tanösvény
  • Tapolcai-medence: Tűzgyűrű tanösvény, Bazaltorgonák tanösvény, Kamon-kő tanösvény, Nyirádi Sár-álló
  • Keszthelyi-hegység: Pele apó ösvénye
  • Magas-bakonyi TK: Boroszlán tanösvény, Attyai-láprét tanösvény, Miklád tanösvény, Aknabarlangok tanösvény, Csengő tanösvény, Bazaltkarszt tanösvény
  • Somló TK: Kitaibel Pál tanösvény
  • Pécselyi-medence: Zádor tanösvény
  • Batyki-láprét tanösvény
  • Siófok - Töreki természetvédelmi tanösvény
  • Mura-menti TK: Mura Ártéri Tanösvény
  • Kapolcsi e-tanösvény

A Kapolcsi e-tanösvény különlegessége, hogy a legújabb, digitális alkalmazást az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) adta ki, és Digitális Vándor névre keresztelte. Az országos lefedettségű mobilalkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play vagy App Store áruházakból, és offline is használhatók az e-ösvényeken.

A tavalyi nyár és az idei tavasz alapján az egyik legerősebb szezonra készülnek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban. Az igazgatóság számos szolgáltatása közül különösen büszkék arra, hogy éves szinten mintegy kétszáz programokat tartanak. (Pl. Levendula Szedd magad, E-kerékpár túrák, geotúrák, levendula látványlepárlás, barlangi kalandtúrák, madármegfigyelések stb.. A Kis-Balaton Látogatóközpontnál új kenus programokra is lehet jelentkezni!

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy A 2022-es tavaszi szezon időarányos látogatószám adatai a különböző bemutatóhelyeken többszöröse (négy-tízszerese) a 2021-es szezon hasonló számainak minden látogatói szegmensben, így a tavaszi időszakban hagyományosan erős iskolai és óvodai szegmensben is. Ebben döntő szerepe volt, hogy idén április-májusi időszakot nem érintették a járványügyi korlátozások, ami tavaly töredékszezont eredményezett. Az évente esedékes árkorrekciók az egyes szolgáltatásoknál eltérően alakultak. A Hortobágyi Vadaspark belépőknél nem történt emelés, míg a Hortobágy-halastavi Kisvasút és a személyes közreműködést tartalmazó szakvezetési díj esetében jelentősebb emelés volt szükséges. A hazai turizmusban a belföldi kereslet erősödésével, valamint a járványügyi helyzetben már tavasszal mutatkozó kedvező irányok, a járványügyi korlátozások megszűnése révén Hortobágyon is több látogatót várnak.

A Hortobágy desztináció kínálatában a szabadtéri programok dominálnak: Hortobágyi Vadaspark, Hortobágy-halastavi Kisvasút és tanösvény, Mátai Ménes és Pusztai fogatozás, Pusztai Állatpark, csónaktúra a Hortobágy folyón, Hortobágyi Madárpark. Tanösvényeik nemzeti parki belépőkártyával látogathatóak, melyek a jegy.hu oldalon online is megvásárolhatóak. A tanösvények önálló felfedezését a Google Play vagy az App Store áruházból letölthető Digitális Vándor alkalmazás is segíti.

Kiemelt rendezvényeik:

  • Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó – a gulyások és a magyar szürkemarha ünnepe!
  • Pünkösdi planetárium Hortobágyon
  • Hortobágyi Lovasnapok
  • Meteorles – Perseidák éjszakája
  • Hortobágyi Hídi vásár– Országos Kirakodó- és Népművészeti Vásár
  • Szent Dömötör-Napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál és kézműves vásár A Hortobágyon elérhető teljes körű kínálatról, a látogatói információkról, és létesítményeinkről valamint kiemelt rendezvényeinkről minden információ elérhető egy helyen, a hortobagyinfo.hu weboldalon.

Beltéri kiállítóhelyeik jelenleg felújítás alatt állnak, várható nyitás 2023 tavaszán lesz.

A HNP Igazgatóság három megyére kiterjedő működési területén belül Cégénydányádon és Tiszakürtön is kínálnak látványosságot. Erről a bővített kínálatról honlapjukon, a hnp.hu/turizmus oldalon tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tanösvény

program

óvodások

iskolások

családok

szórakozás

nemzeti parkok

balaton-felvidéki nemzeti park

hortobágyi nemzeti park