Durva, ami kiderült a Velencei-tó vizéről: ezért tilos fürödni a népszerű strandon

HelloVidék   
  Megosztom
Durva, ami kiderült a Velencei-tó vizéről: ezért tilos fürödni a népszerű strandon

A Fejér Megyei Kormányhivatal a múlt héten fürdést tiltó táblát helyezett ki a gárdonyi Panoráma Partszakasz Pisztráng úti strandján a Velencei-tónál. Kiderült, hogy fekáliával volt szennyezett a víz a Velencei-tó strandján Gárdonyban. Vannak azonban, akik úgy gondolják, üzleti okok állnak a háttérben.

A kormányhivatal augusztus 6-án honlapján tájékoztatott arról, hogy a rendszeres hatósági ellenőrzése során, határértéket meghaladó szennyeződést mért az említett partszakasz strandján, ezért haladéktalanul fürdési tilalmat rendelt el. A feol.hu utánajárt a helyszínen, hogy mi is történt pontosan

Egy ottani büfé tulajdonosa szerint még vasárnap is – szombaton adták ki a tilalmat – szép számmal akadtak olyanok, akik a felhívás ellenére is bátran fürödtek a „gyerekmedencében”. Ezzel a kifejezéssel a víz szintjére utalnak a helyiek, ami – mint ismert – negatív rekordot dönt idén.

A Synlab által kiállított felszíni víz vizsgálati jegyzőkönyv, amelyet a tiltó tábla mellé helyezett ki a hatóság, bárki által megtekinthető. Ennek tanúsága szerint a vizsgálatot a Fejér Megyei Kormányhivatal rendelte meg, a vízmintát augusztus 3-án vették a tóból a Panoráma Partszakasz strandján.

A labormintát végigböngészve a következő megállapításra juthatunk: a víz színében és átlátszóságában szokatlan eltérést nem találtak, és mivel nem voltak egyéb szennyezésre utaló jelek sem, ezért további vizsgálatot cianobaktérium feltárására sem tartottak szükségesnek. Ugyanakkor viszont fekális enterococcus (300/100 ml) és Escherichia coli (1500/100 ml) baktériumot is kimutattak a mintában. Utóbbi jelenléte azt jelzi, hogy a víz a közelmúltban fekáliával szennyeződött.

A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló jogszabály szerint a vízminőségi okokból elrendelt tilalmat csak akkor lehet feloldani, ha két egymást követő vizsgálat legfeljebb 330/100 ml fekális enterococcus-számot és 900/100 ml Escherichia coli számot eredményez.

A lap szerint az újabb mintavétel már megtörtént, csütörtökre akár az eredmény is meglehet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei-tó

vízszennyezés

fekália

gárdony

panoráma partszakas

strand