El sem hiszed, mi történik most a Balatonnál: ezt neked is látnod kell idén télen!

HelloVidék   
  Megosztom
El sem hiszed, mi történik most a Balatonnál: ezt neked is látnod kell idén télen!

Nem állt meg az élet a Balatonnál. A hideg, a viharos szelek ellenére több ezer turistát várnak azokra az eseményekre, amelyeket a februári hétvégéken szerveznek meg. Most szombaton (február 11.) a vitorlázók például részt vehetnek a balatonlellei Farsangi Regattán, amely ékes bizonyítéka annak, hogy nem csak nyáron lehet hajózni a tavon. Fonyódon ugyanezen a hétvégén, (február 10-12.) tartják a XIII. Kolbászfesztivált, ahol ismét megszervezik a Balatoni Települések Kolbásztöltő Bajnokságát. A következő hetekben is számos helyen tartanak télűző farsangi eseményeket. Február 18-án, például Nagyvázsonyban, a Kinizsi vár környékén lovas farsangot szerveznek, de farsangolnak majd a kerékpárosok is, akik ugyanezen a napon pattannak nyeregbe Balatonfüreden, a IV. Balatoni Téli Bringa Túra alkalmával, ahová több mint háromszáz kerékpárost várnak - sorolja a balatoni eseményeket Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Szerinte ez a sok egyedi program is hozzájárul ahhoz, hogy évről évre az egyik legtöbb vendégéjszaka-foglalás a Balaton térségébe érkezik. Ezek az országban eltöltött vendégéjszakák számának mintegy az egyötödét teszik ki. A jó turisztikai eredmény az utóbbi évek fejlesztéseinek, a programok egyre szakszerűbb kommunikációjának köszönhetően a következő években növekedhet is.

A szakértő úgy véli, hogy az igazi élénkülés a Balaton partján idén márciusban várható, amikor nem csak a fanatikus téli hajósok, bringások jelennek majd meg a környéken. Ugyanakkor Fekete Tamás szerint: a kerékpáros turizmus egész évben lendületbe hozhatja majd a Balatont. Ennek egyik oka, hogy egyre többen vannak, akik elektromos kerékpárokkal szeretnének túrázni a környéken. Mint ismert: statisztikák azt mutatják, hogy az utóbbi három év alatt a hatszorosára nőtt az eladott elektromos kerékpárok száma Magyarországon. Sokan ezekkel erre felé is kirándulnak.

Ezeken a helyeken a kerékpárosok hasznos információkat is kaphatnak a térségről, továbbá szervizelési lehetőségük is van. Itt a klasszikus bicikliken kívül elektromos rásegítésű kerékpárokat is lehet bérelni. Az elektromos rásegítéses kerékpárok megjelenése segít leküzdeni a távolságot, az emelkedőket, kiküszöböli a túrázó csoport tagjai közötti erőnléti különbségeket – ugyanakkor nem foszt meg a bringázás élményétől.

Ez az oka annak, hogy egyre többen használják a Balatonon ezt a fajta kerékpárt. A jövőben a balatoni vállalkozóknak az ilyen e-bike-on érkező vendégek fogadására is fel kell készülniük. Nem árt mondjuk, ha kerékpáros feltöltő- pontokat építenek ki szolgáltatásaik körül. E mellett, az utóbbi időben több mint 800 km kerékpározásra alkalmas utat tábláztak ki, ezeken 20 új pihenőpontot is építettek – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

A komótosabb családi túrákat kedvelők mellett sokan vannak már azok is, akik szeretik magukat kipróbálni izgalmasabb terepviszonyok között is. Ők azok, akik a gyors tempó és a kényelmes haladás érdekében versenybringára emlékeztető, de a földúton való haladásra is alkalmas, szélesebb gumikkal és biztonságos tárcsafékkel felszerelt, sportos tempót lehetővé tevő gravel bringákon ülnek. A Balaton környéke igazi gravel paradicsom, a kiváló utak a parttól már jóval messzebbre is elcsalogatják a gravel szerelmeseit. Princzinger Péter a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke szerint az ilyen típusú bringások fogadására is érdemes felkészülniük a szállásadóknak és az éttermeknek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

programok

téli balaton

farsang

fekete tamás

balatoni turizmus szövetség