Őrület, ami a magyar vidéken történik: ezt a megújult helyet mindenkinek látnia kell!

HelloVidék   
  Megosztom
Őrület, ami a magyar vidéken történik: ezt a megújult helyet mindenkinek látnia kell!

Az állami természetvédelem feladatköre az elmúlt években jelentősen bővült, hiszen a védett fajok és élőhelyek megőrzése mellett egyre több feladatunk van a régészeti, az épített és a kulturális örökség védelme, a szemléletformálás, a környezeti nevelés, a természetvédelmi bemutatás és az ökoturizmus területén is – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Ócsán.

Az Agrárminisztérium és a nemzeti parkok feladatkörébe tartozik egyebek mellett a 38 ezer külterületi régészeti lelőhely őrzése a 250 fős természetvédelmi őrszolgálat segítségével. Emellett az épített és a kulturális örökség területén is szélesedik az állami természetvédelem hatásköre, hiszen számos skanzen, tájház, várrom, kolostorrom, kastély, illetve nemzeti emlékhely is a nemzeti parkok gondozásába tartozik – fogalmazott Rácz András, majd hozzátette, jelenleg mintegy 700 ökoturisztikai létesítményt tartunk nyilván Magyarországon, amelynek felét a nemzeti park igazgatóságok működtetik. Országosan évente 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak a nemzeti parkok, környezeti nevelés tekintetében pedig éves szinten 200 ezer gyereknek nyújtanak programokat – folytatta az államtitkár.

Az államtitkár kiemelte, a társadalom növekvő ökoturisztikai igényeinek az állami természetvédelem megújult intézményrendszerrel próbál megfelelni, többek között a jelenleg átadott Ócsai Tájházegyüttes felújított épületeivel.

A nemzeti park a KEHOP és a VEKOP programokban mintegy 5 milliárd forint forrást felhasználva 15 nagy volumenű beruházást valósított meg több mint 5 ezer hektáron javítva természeti környezet állapotát. Emellett a határon átnyúló Interreg és a LIFE programokban 2,2 milliárd forint összeg felhasználásával 9 fejlesztést hajtott végre a nemzeti park.

A KEHOP és VEKOP operatív programok keretében az elmúlt európai uniós pénzügyi perspektívában csaknem 40 milliárd forint összeggel több mint 100 beruházást valósítottak meg nemzeti parkjaink országszerte, 180 ezer hektár hatásterületen – folytatta az államtitkár.

Rácz András hangsúlyozta, az állami természetvédelem erőfeszítése – a nemzeti parkok 1300 munkatársával – rendkívül fontos, azonban szükség van a helybéliek, az országgyűlési képviselők, a megyei önkormányzatok, a polgármesterek, valamint a helyi civil és társadalmi szervezetek munkájára, amelyre számítunk a jövőben is – fogalmazott az államtitkár.

Címlapkép, fotók: AM Sajtó

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

természetvédelem

agrárminisztérium

rácz andrás

ócsa

tájház

nemzeti parkok

duna-ipoly nemzeti park