Indul a tesztüzem: 184 ponton bérelhetünk elektromos rollert Miskolcon

HelloVidék   
  Megosztom
Indul a tesztüzem: 184 ponton bérelhetünk elektromos rollert Miskolcon

Hamarosan Miskolcon is lehet majd elektromos rollert bérelni. Egyelőre tesztüzemben, de elindul az a rollermegosztó szolgáltatás, amely a város számtalan pontján kínál bérlési és parkolási lehetőséget azoknak, akik ezt a közlekedési eszközt választják.

Miskolc MJV önkormányzata és a szolgáltatást biztosító cég (TIER) közösen dolgozta ki és határozta meg a működés keretfeltételeit, az üzemelési területet és a parkolóhelyek elhelyezkedését. Az üzemeltetési terület Miskolc belterületére terjed ki. A forgalmasabb pontokon már kialakították a szolgáltatás feltételeit, a többi helyen várhatóan a következő hetekben festik fel a parkolóhelyeket.

A járművek bérlése és használata egy okoseszközökre telepíthető alkalmazás segítségével lehetséges. A használat végén az eszközt csak a kijelölt mobilpontokon lehet elhelyezni. Miskolcon a rendszer 184 darab úgynevezett mikromobilitási pontot foglal magába, ezeket applikáció jelöli a felhasználók számára. A hálózat kialakítása még nem ért véget, ezért a szolgáltató várja a visszajelzéseket és a javaslatokat a rendszerrel kapcsolatosan. A kialakításra kerülő mikromobilitási pontok helyszínei online térképen is bejelölésre kerültek, itt megtekinthetők.

A KRESZ szabályai az elektromos rollerekre is vonatkoznak, ezeket az eszközöket pedig elsődlegesen a kerékpárutakon javasolt használni. A kerékpáros forgalommal azonos módon, a Széchenyi utcában az ilyen eszközökkel való közlekedés a villamossíneken megengedett, a villamosközlekedés akadályoztatása nélkül. A rollerek sebessége 25 km/h-ra van korlátozva, forgalmasabb gyalogoszónába érve pedig automatikusan 10 km/h-ra lassítanak. Az elektromos rollerek hatótávolsága kb. 40 km, és vezeték nélküli telefontöltőt is kínálnak az utasuk számára. A 330 járműből álló flotta karbantartásáról a szolgáltató gondoskodik. A hibásan parkoló járműveket a felhasználók és a városlakók a support@tier.app és a miskolc@tier.app e-mail címen, vagy az applikációban található telefonszámon jelenthetik be.

A bevezetésre kerülő szolgáltatás árai országos viszonylatban Miskolcon a legalacsonyabbak. Az utasoknak 250 forintos feloldási díjjal, valamint 60 forintos percdíjjal kell számolniuk. Lehetőség lesz havi bérlet vásárlására is, amely biztosítja az ingyenes feloldást, az utasnak pedig csak a percdíjat kell ilyen esetben megfizetnie.

Miskolc MJV önkormányzata, a szolgáltatást biztosító TIER és az MVK Zrt. pedig egyeztetéseket folytat egy közös, MVK-TIER bérletkonstrukció bevezetéséről is. A rollermegosztó szolgáltatás indulásától a többi közt azt is várják, hogy csökkenhet az egyéni gépkocsihasználat, amely napjainkban jelentős közúti terhelést és környezetszennyezést, valamint forgalmi dugókat és parkolási nehézségeket okoz. Továbbá, egy környezetbarátabb alternatívát kínál a városban való közlekedéshez.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

miskolc

roller

elektromos roller