Híres művész alkotásait tekinthetjük meg ebben a vidéki műteremben: nem lesz hétköznapi a kiállítás

MTI   
  Megosztom
Híres művész alkotásait tekinthetjük meg ebben a vidéki műteremben: nem lesz hétköznapi a kiállítás

Vajda Lajos festőművész motívumvilágát mutatja be a szentendrei Vajda Múzeum vasárnaptól látható új kiállítása.

A Vajda Lajos Szentendréje - Vajda motívumvilágának nyomában című tárlatban a festő 26 alkotása mellé Szentendre néhány ikonikus városrészletének fotója társul, egy külön teremben pedig Vajda egyik alapvető jelképének továbbélése látható nyolc szentendrei művész - Aknay János, Balogh László, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Deim Pál, Korniss Dezső, Matyófalvi Gábor, ef Zámbó István - alkotásain keresztül. A kiállítás az elmúlt évek kutatásainak eredményeit is bemutatja - mondta el Szabó Noémi művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek.

A 20. századi magyar avantgárd-modern képzőművészet kiemelkedő alkotójának élete és művészete elválaszthatatlan Szentendrétől - emelte ki a művészettörténész. A város jellegzetes motívumai, építészeti és természeti öröksége, megbúvó részletei és különleges atmoszférája megtermékenyítően hatott progresszív művészeti szemléletére.

Szentendre ikonikus részleteinek megtermékenyítő hatását és vándorlását egy kiemelt példán keresztül mutatja be a tárlat - folytatta a kurátor -, az utolsó terem Vajda Lajos művészetének egyik alapvető jelképét, az ikon- és pléhkrisztusból kialakult bábufigura eredetét, majd az 1968 és 1975 közötti időszakban a szentendrei művészek körében történő továbbélését és formai-tartalmi módosulásait tárja fel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

festészet

szentendre

kiállítás

művészet

alkotás

szórakozás

hellovidek