Horror árak a magyar folyókon, tavakon: lassan a horgászat is luxushobbi lesz?

HelloVidék   
  Megosztom
Horror árak a magyar folyókon, tavakon: lassan a horgászat is luxushobbi lesz?

Egyre népszerűbb sport Magyarországon a horgászat, ami mára az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység lett. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy évről-évre jelentős mértékben növekszik a regisztrált horgászok létszáma. Viszont az erőteljes inflációs hatás és áremelkedések a halgazdálkodási ágazatot sem kímélték. Tavaly októberében választmányi ülést tartott a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), melynek jegyzőkönyvét nyílvánossá tették. A kiadványból kiderült, ahogy azt előzetesen is bejelentették – a 2024-es állami horgászjegyek ára változatlan marad, viszont maximálisan 15 százalékkal emelkednek a területi jegyárak.

Fontos árváltozások 2024-ben:

A Mohosz haszonbérletben lévő, horgászati hasznosítású halgazdálkodási vízterületek (közvetlen hasznosítású vízterületek), valamint a Mohosz haszonbérletben lévő, horgászszervezeti alhaszonbérleti jogviszonyú vízterületek (alhaszonbérleti vízterületek) vonatkozásában a választmány keretszabályként jóváhagyta, hogy a 2024. évi területi jegyek és kiegészítő jegyek (együtt: területi jegyek) árai a halgazdálkodási hasznosítók döntése alapján a halgazdálkodást, horgásztatást érintő inflációs hatások részbeni kompenzálására, legfeljebb 15 százalékos mértékben emelkedjenek

- olvasható a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) választmányi ülésének kivonatában.

A részletes árakat ebben a táblázatban láthatjuk:

  • az éves általános országos területi jegy, felnőtt, teljes ár esetében 108 000 Ft
  • éves sportcélú országos területi jegy, felnőtt, teljes ár esetében 42 000 Ft
  • éves általános dunai területi jegy, felnőtt, teljes ár esetében 70 000 Ft
  • éves általános tiszai területi jegy, felnőtt, teljes ár esetében 75 000 Ft

Forrás: MOHOSZMilyen költségekre számíthatnak még a horgászok?

A MOHOSZ Választmánya áttekintette és megtárgyalta a horgászokat és horgászszervezeteket érintő 2024. évi költségek, díjak és árak meghatározásáról, valamint a kapcsolódó egyes ügyviteli szabályokról szóló előterjesztést, ennek alapján hozták létre határozatukat.

Szemügyre vettük mi is ezt a kiadott dokumentumot, mely 50 pontban fogalmazza meg, mikor és miért kell fizetniük a horgászoknak. Ezek közül néhány fontosabbat most mi is kiemelünk:

2. A horgászt vagy gondviselőjét terhelő szükséges, illetve lehetséges költségek és díjak a HORINFO szakrendszeren belül, illetve szerződött értékesítési ponti közreműködés esetén azon keresztül:

  • a) a Magyar Horgászkártya (a továbbiakban: MHK) díja (amennyiben a horgász jogszabály alapján a kiváltásra kötelezett),
  • b) papíralapon vagy elektronikusan előállított állami horgászjegy, állami turista horgászjegy, állami halászjegy, illetve az ahhoz kapcsolt fogási napló díja (amennyiben a horgász jogszabály alapján a díj fizetése alól nem mentesül),
  • c) az ESZH díja (amennyiben a horgász választmányi határozat alapján a díj fizetése alól nem mentesül),
  • d) elektronikusan előállított területi jegy (a HORINFO szakrendszer használatára kötelezett horgászszervezetek alhaszonbérlői státuszú halgazdálkodási vízterületein a szakrendszerben rögzített horgász személyi státusz és a külön választmányi határozatban elfogadott területi jegymátrix alapján, választható módon vízterületenként és időszakonként, ideértve a területi jegyhez vásárolható kiegészítő jegyeket is).

3. A horgászt vagy gondviselőjét terhelő szükséges, illetve lehetséges díjak egy tagszövetségnél a HORINFO szakrendszeren kívül:

  • a) az állami horgászvizsga-felkészítő tanfolyam költsége (a tagszövetség hivatalos honlapján rögzített előzetes meghirdetés esetén),
  • b) a papíralapon előállított, 2. d) pont szerinti alhaszonbérlői kötelezetti körbe tartozó területi jegy (ideértve az ezen területi jegyhez vásárolható kiegészítő jegyeket is), ha a forgalmazást e formában az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ (a továbbiakban: OHSZK) engedélyezte,
  • c) a papíralapon előállított, 2. d) pont szerinti alhaszonbérlői kötelezetti kötelezetti körbe nem tartozó területi jegy (ideértve az ezen területi jegyhez vásárolható kiegészítő jegyeket is).

4. A horgászt vagy gondviselőjét terhelő szükséges, illetve lehetséges költségek és díjak egy nyilvántartott halgazdálkodási vízterülettel rendelkező, halgazdálkodási hasznosító horgászegyesületnél a HORINFO szakrendszeren kívül:

  • a) horgászegyesületi tagdíj (amennyiben a horgász jogszabály alapján egyesületi
    tagság létesítésére, majd fenntartására kötelezett),
  • b) zárt vizet kezelő halgazdálkodási hasznosító horgászszervezetnél a tagi jogviszony létesítésekor egyszeri telepítési hozzájárulás (ha azt a horgászegyesületi Alapszabály előírja),
  • c) tagoknak előírt közösségi munka éves megváltása (ha azt a horgászegyesületi Alapszabály lehetőségként előírja),
  • d) a papíralapon előállított területi jegy, 2. d) pont szerinti kötelezetti körbe nem tartozó területi jegy (ideértve az ezen területi jegyhez vásárolható kiegészítő jegyeket is).

5. A horgászt vagy gondviselőjét terhelő szükséges, illetve lehetséges költségek és díjak egy nyilvántartott halgazdálkodási vízterülettel nem rendelkező horgászegyesületnél a HORINFO szakrendszeren kívül: horgászegyesületi tagdíj (amennyiben a horgász jogszabály alapján egyesületi tagság létesítésére, majd fenntartására kötelezett).

6. A HORINFO szakrendszeren belül a horgászt, mint az online módon értékesített egyéb termék vásárlóját terhelő költségek:

  • a) az értékesített Magyar Horgász előfizetés ára,
  • b) az értékesített az egyéb horgászszövetségi érték- vagy árucikkek ára.

7. A HORINFO szakrendszeren belül a horgászt, mint regisztrált horgászsport versenyzőt terhelő költségek:

  • a) a versenyzői engedély éves díja (a horgászsport versenyző ezen igazolás alapján jogosult az országos bajnokságokra és a kiemelt hazai, valamint nemzetközi horgászversenyekre történő nevezésre),
  • b) a külön meghatározott összegű és a versenykiírásban nevesített belső költségelemeket (különösen: területi jegy, étkezés) is tartalmazó nevezési díj a HORINFO szakrendszerben meghirdetett horgászsport versenyek esetében.

Ezen felül még ezzel is számolni kell:

  • 21. A kizárólag a HORINFO szakrendszeren keresztül megvásárolható MHK díját – a MOHOSZ előterjesztésére – az Agrárminisztérium határozza meg, azt a 133/2013. (XII.29). VM rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 12. melléklete tartalmazza. Az MHK díja 2024.01.01-től az érvényesség teljes időszakára (a nyilvántartásba vétel időpontját követő 5. év január 31. napja) 2200 Ft, amely tartalmazza a plasztik alapú kártya előállítási-, valamint annak belföldi címre történő standard postai kézbesítésének díját is. Az MHK kiváltására kötelezettek körét jogszabály határozza meg.
  • 22. A kizárólag a HORINFO szakrendszeren keresztül megvásárolható állami horgászjegy, turista állami horgászjegy, valamint az állami halászjegy, fogási napló díjait – a MOHOSZ javaslatára is figyelemmel – az Agrárminisztérium határozza meg, azokat a Vhr. 12. melléklete tartalmazza. 2024.01.01-től az állami horgászjegy és az állami halászjegy éves díja 5000 Ft, a turista állami horgászjegy időszaki díja 3500 Ft, a (halász és horgász) fogási napló éves díja 500 Ft. Az állami horgászjegy és az állami halászjegy díjának megfizetése alóli személyi mentesülés, valamint az emelt díjak alkalmazásának eseteit jogszabály határozza meg.
  • 23. A 2017.01.01-től bevezetett, horgászszövetségi és tagszövetségi tagdíj-alapot egyaránt képező ESZH általános mértéke 2024.01.01-től 5500 Ft/fő/év. Az ESZH megfizetésére 2019-től minden olyan, az adott naptári évben állami horgászjegyet vagy állami halászjegyet váltott, a MOHOSZ szervezeti rendszerébe tartozó horgász, valamint rekreációs halász kötelezett, aki az állami horgászjegy, illetve állami halászjegy díjának megfizetése alól a 2013. évi CII. törvény (a továbbiakban: Hhvtv.) alapján nem mentesült.

Kevesen tudnak a képzések lehetőségéről, áráról

A kiadávnyban arról is szó esik, hogy az elektronikus támogatású, kizárólag a HORINFO szakrendszeren belül megvalósítandó állami horgászvizsga, valamint a turista horgászok ismeretfelmérése minden esetben ingyenes. Az önkéntesen vállalt állami horgászvizsga-felkészítő tanfolyam maximális

Horgászvizsga-felkészítő tanfolyam kizárólag nyilvánosan és kötelező jelleggel a tagszövetség hivatalos honlapján hirdethető meg, az első érintett és a HORINFO szakrendszerben meghirdetett első horgászvizsga időpontja előtt legalább 10 nappal.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

horgászat

pecázás

horgászati árak

árak

jegyárak

területi jegyek

bérletek

bérletárak

2024