Különleges védelmet biztosítottak Munkácsy grafikáinak Gyulán: kiderült, miért

MTI   
  Megosztom
Különleges védelmet biztosítottak Munkácsy grafikáinak Gyulán: kiderült, miért

Eddig nem alkalmazott technikával, okosfóliákkal védi a Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításában szereplő grafikákat a gyulai Almásy-kastélyban - közölte a kastély.

Mint írták, az országban elsőként használják ezt a technológiát Munkácsy nagyértékű grafikáinak védelmére.

A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria eredetileg 3-4 hónapra kölcsönzött volna a kastély számára Munkácsy-grafikákat. A közgyűjtemény szakembereit az okosfólia alkalmazása győzte meg arról, hogy a hosszabb idejű kiállítótérbe helyezés ellenére biztonságban tudhatják az értékes műtárgyakat, ezért január 5-ig tekinthető meg tárlat

- írták a közleményben.

A kölcsönbe kapott grafikák hol gombnyomásra, hol egy fejhallgató felvételével láthatók. A beépített vezérlőelektronika áram alá helyezi a fóliát, áttetszővé téve azt kevesebb mint egy percre. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a képeket ne érje folyamatosan az állapotukat roncsoló fényhatás, csak abban a rövid időben, amíg a látogató megnézi azokat. Ez a megoldás hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig is elhelyezhetők legyenek a fényre érzékeny grafikák

- idézik Temesváry Jánost, a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. műszaki vezetőjét.

A fejlesztéssel kapcsolatban több múzeum kereste már a gyulai kiállítóhelyet

- közölték.

Az okosfólia egy üvegfelületre rögzíthető többfunkciós réteg. Elektromos feszültség hatására közel víztisztává válik, így átengedi a fényt, míg alapállapotban opálos, megszűri a látható fény hozzávetőlegesen 80 százalékát.

A kiállításon más 21. századi technológiát is alkalmaztak a készítők: a Siralomház nagyméretű installációja esetében a képből kivágott alakok mögötti terület kitöltésére, Munkácsy műtermének 1890-es fotója kapcsán a kép feljavításához és színezéséhez használták a mesterséges intelligenciát

- írták a közleményben.

A 2025. január 5-ig megtekinthető tárlat nemrég egészült ki két újabb, mostanáig restauráció alatt állt képpel: a két tanulmány 1869-ben készült a Siralomház című festményhez. Munkácsy Mihály a Siralomházat fotótanulmányok sorával készítette elő; a festmény megalkotásához festette meg a tanulmányportrékat a fényképek felhasználásával.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

munkácsy

almásy-kastély

kiállítás

védelem

okosfólia