Pajtaszínházi Szemle: tizenkilenc vármegye színjátszócsoportjai lépnek fel

MTI   
  Megosztom
Pajtaszínházi Szemle: tizenkilenc vármegye színjátszócsoportjai lépnek fel

Kilencedik alkalommal adott otthont a Nemzeti Színház a Pajtaszínházi Szemle előadásainak, melynek alkalmával a 19 vármegye 19 településének színjátszócsoportjai mutatták be az elmúlt hónapokban készült produkcióikat. A január 27-én és 28-án tartott rendezvény alkalmával többek között vígjátékok, Petőfi-versválogatás, valamint Molnár Ferenc-klasszikusok színesítették az idei programot - tájékoztatta a Magyar Teátrumi Társaság hétfőn az MTI-t.

A közlemény felidézi, hogy a Pajtaszínházi Program 2015 óta a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Színház együttműködésében valósul meg. A program célja a hazánkban jelentős hagyományokkal rendelkező falusi színjátszás újraélesztése és népszerűsítése, valamint alkotó- kultúraszerető közösségek építése.

Minden vármegyéből egy település vesz részt rajta

Mint írják, a programban minden évben Magyarország 19 vármegyéjének egy-egy települése vesz részt. Az így született pajtaszínházi közösségek a program záróeseményén, a Pajtaszínházi Szemlén, a Nemzeti Színház stúdiószínpadain mutatják be előadásaikat. A tájékoztatás szerint a társulatok munkáját a Magyar Teátrumi Társaság színész és drámapedagógus mentorai segítik, végigkísérve az alkotó folyamat minden állomását az első ötleteléstől és tervezéstől a próbákon át egészen a premierig. A szemle a pajtaszínházi műfaj hagyományai és a magyar kultúra napja előtti tisztelgés is egyben.

Kik lesznek a résztvevők?

A IX. Pajtaszínházi szemlén többek között a Veszprém vármegyei Balatonszőlős, a Hajdú-Bihar vármegyei Esztár, a Nógrád vármegyei Palotás, a Fejér vármegyei Szabadhídvég, a Somogy vármegyei Tab, valamint a Pest vármegyei Tóalmás vett részt. A program koncepcióját, előzményeit és eredményeit január 27-én egyebek mellett Rátóti Zoltán, Kossuth-díjas színész, rendező, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója; Berecz András, Kossuth-díjas ének- és mesemondó; valamint Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora mutatta be.

Január 28-án pedig Szabó Ágnes mellett többek között Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke; valamint Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója nyitotta meg a szemlét - olvasható az összegzésben. Az elmúlt kilenc évben, a projekt kezdete óta összesen több mint 150 település vett részt a programban, ahol ennek köszönhetően felelevenedtek a helyi színjátszás hagyományai, létrejöttek vagy újraszerveződtek a helyi színjátszókörök - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

nemzeti színház

vármegye

szórakozás

színjátszás

művészet

előadás