Igazi csodákat rejt ez a vidéki kert: ilyen hely sem sok van az országban

HelloVidék   
  Megosztom
Igazi csodákat rejt ez a vidéki kert: ilyen hely sem sok van az országban

A botanikus kertek lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra, emellett persze fontos feladatuk az ismeretterjesztés, edukáció is. Emellett persze fontos terepet adnak a kutatásoknak, illetve a veszélyeztetett fajok tartásával és szaporításával hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez. Cikksorozatunkban most hazánk arborétumait, botanikus kertjeit járjuk körbe, hogy bemutassuk: milyen fejlesztések történtek az egyes kertekben, illetve, hogyan változtak a fenntartási költségek, belépők árai a kialakult gazdasági helyzet hatására. Most a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet vettük górcső alá. A HelloVidék kérdéseire Zsigmond Vince, a botanikus kerti osztály, osztályvezetője válaszolt.

HelloVidék: Hogyan hatott az elmúlt évek gazdasági változása az arborétumra?

Zsigmond Vince: A Nemzeti Botanikus Kert gazdálkodása az elmúlt néhány évben jelentős mértékben stabilizálódott, a közcélú feladatellátásra kapott központi források és a saját bevételek szerényen, de biztosítják a működést és kisebb fejlesztéseket is lehetővé tesznek, ugyanakkor nagy szükség lenne nagyszabású fejlesztésekre, mint pl. új pálmaházra és hidegházra, amelyek csak külön e célra rendelt külső forrásokból lehetségesek.

HelloVidék: Mit lehet tudni a látogatottságról?

Zsigmond Vince: Örömteli, hogy a látogatók száma az elmúlt 3 évben meghaladta a százezer főt, ez a korábbi évekhez képest másfélszeres látogatottságot jelent.

HelloVidék: Gazdaságilag milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük? Kellett árat emelni a belépőkön?

Zsigmond Vince: Tekintettel arra, hogy a 22 hektáros, természetvédelmi és műemléki oltalmat élvező kert és a gyűjteményeinkben található több mint 12 ezer féle növény fenntartása kiemelkedően munkaerő igényes, ezért a működés biztonságos fenntartása szempontjából jelenleg az alacsony bérezés jelenti a legnagyobb problémát. A COVID idején összesen több hónapig zárva volt a Kert, amely jelentős bevétel kiesést okozott, ilyenre az 1961-es megnyitás óta nem volt példa. Nehézséget jelentett és jelent természetesen az energiahordozók árának drasztikus emelkedése is, hiszen hazai viszonylatban a legnagyobb növényházi felülettel rendelkezünk, de a fűtési költségeink a geotermikus rendszernek köszönhetően – amelynek ugyanakkor számottevő villamosenergia igénye van – kigazdálkodhatóak. Intézményünket is nagyban sújtja az infláció, az elmúlt években szokatlanul nagy arányban emelkedtek az árak mind a szükséges anyagok és eszközök, mind az igénybe vett szolgáltatások esetében. Fentiek okán az elmúlt években több alkalommal kellett a jegyárakat emelni, ugyanakkor számos különböző kedvezményt is nyújtunk annak érdekében, hogy mindaz a szépség, ismeret és élmény, amit nyújtunk, a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen.

HelloVidék: Ki látja el az arborétum gondozását, hogy zajlanak ezek a munkálatok?

Zsigmond Vince: A kert és a gyűjtemények mindennapi fenntartásáról kb. 20 fő kertész gondoskodik a kurátorok irányításával. A faápolástól a kaszáláson, gyommentesítésen, öntözésen át a magvetésig vagy az ültetésig számtalan feladatot kell ellátni, amelyek szezonálisan is jelentősen eltérnek.

HelloVidék: Mekkora összegbe kerül az arborétum fenntartása?

Zsigmond Vince: Pontos összeget nehéz mondani, mert a Nemzeti Botanikus Kert az Ökológiai Kutatóközpont része, így egyes rezsi költségek vagy központosított feladatok, mint pl. a pályázatkezelés, a pénzügyek vagy az ügyviteli feladatok egy részét nem mi végezzük. A Nemzeti Botanikus Kert működtetése – szigorúan a jelentősebb fejlesztések nélkül – nagyságrendileg jelenleg fél milliárd forintra tehető éves szinten.

HelloVidék: Mire számíthat a látogató, ha meglátogatja az arborétumot? Milyen növényfajokkal találkozhatunk, mit érdemes mindenképp szemügyre venni? Vannak esetleg vezetett séták? Egyéb kikapcsolódási lehetőségek?

Zsigmond Vince: Szépség és harmónia, kies és kellemes környezet várja látogatóinkat egész évben. A gyűjteményeink fajokban és változatokban oly gazdagok, hogy nehéz bármit kiemelni. Egy tájképi kert télen is szép, ahogy növényházaink nyáron is mutatósak. Télvíz idején talán érdemes felhívni a figyelmet az Orchidea-bromélia házra, amely előbbieken túl gazdag rovarfogó növény gyűjteménynek is otthont ad, vagy a Kaktusz-pozsgás házra, amelyben mind az Ó-, mind az Újvilágból számos szárazságtűrő érdekességet mutatunk be. A hagyományosnak mondható vezetett sétáinkon túl a városi tematikus séták mintájára néhány éve élménysétákat is kínálunk az érdeklődőknek, amelyet kurátoraink vezetnek. A Kert kulturális-közösségi tér is, számos programmal várjuk az év során a látogatóinkat mind a „Kert a köbön” programsorozat keretében, mind nyáresti koncertekkel, a természetművészeti kiállítással, számos tematikus nappal, kastélykerti múltidézéssel, stb.

HelloVidék: Milyen sikerekről, pozitív változásokról tudnak beszámolni az elmúlt időszakot illetően? Illetve, milyen terveik vannak az idei évre?

Zsigmond Vince: 2023-ban megújult a Kis-tó és környezete, ezáltal lehetővé vált, hogy több éves kényszerpihenőt követően a Malom vízikereke is újra forogjon. Szintén a tavalyi év elejétől új látogatói információs rendszer segíti a látogatókat a Kerten belüli tájékozódásban, a legjelentősebb látnivalók felkeresésében. Nagy sikert aratott a Sándor-szigetnél létesített úszóstég is, a látogatók testközelből szemlélhetik meg a lótuszokat, számos (ön)fénykép is születik a virágok tengerében. Elkészült a 2022-ben egy fa törzsében, teljesen körbe nőve talált régi pisztoly installációja is, amelyet a Berkenyeházban mutatunk be. Az idei esztendőben is több kisebb fejlesztéssel készülünk mind az ismeretterjesztés, mind a látogatói komfort tekintetében, illetve a programjaink is tovább gazdagodnak, de ezek beharangozásával nem szeretnénk előre szaladni. Érdemes követni mind a honlapunkat, mind a közösségi média felületeinket, ahol mindenről rendszeresen adunk tájékoztatást.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

botanikus kert

arborétum