Figyelem, fontos tilalom lépett életbe: a Balatonnál, a Tisza-tavon is megbírságolhatnak érte

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelem, fontos tilalom lépett életbe: a Balatonnál, a Tisza-tavon is megbírságolhatnak érte

Az Országos Horgászrend (OHR) szerint fajlagos tilalmi idővel védett, ívó, valamint méretkorlátozással védett halfajok méreten aluli egyedeire célzottan horgászni tilos. A március 29-ig tartó csukatilalom ideje alatt fokozott ellenőrzésekre lehet számítani.

A 2024-es Országos Horgászrend (OHR) szerint február 1-jén életbe lépett az országos csukatilalom, amely idén rövidebb lesz, ugyanis ha a tilalom első napja szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. Utóbbira lesz idén példa, mert március 31. vasárnap, ezért már 29-én, elveszti védelmét a csuka.

A 2024-es horgászrend szerint a „tilalmi idővel védett vagy jogszabály által védettnek nyilvánított, illetve nem fogható hal megtartása” miatt 6 hónaptól 2 évig tartó horgászattól való eltiltás szabható ki a szabálytalan horgászra.

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a csukatilalom ideje alatt a vízpartokon fokozott ellenőrzésekre lehet számítani.

Érdemes horgászat előtt a helyi szabályokról tájékozódni, mert eltérhetnek az országostól. Nagy tavaink közül a Balatonon egy hónappal tovább, február 1-jétől április 30-ig, míg a Tisza-tavon február 15-től április 15-ig tart a csukatilalom. A Velencei-tavon is egyedi szabályok vannak érvényben. Az év elejétől a süllő, a csuka és a balin megőrzése érdekében április 30-ig tilos mindenfajta olyan horgászmódszer alkalmazása, amely e fajok fogására lehet alkalmas, természetesen a véletlenül zsákmányolt egyedeket sem szabad megtartani.

A február 1-je más szempontból is fontos dátum a horgászok számára, ugyanis akkor jártak le a 2023-es állami jegyek is. Azt követően már csak a 2024-re érvényes okmánnyal lehet pecázni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

horgász

csuka

csukatilalom