Ilyet még nem látott a Szegedi Nemzeti Színház: ennyien váltottak jegyet az előadásaikra

MTI   
  Megosztom
Ilyet még nem látott a Szegedi Nemzeti Színház: ennyien váltottak jegyet az előadásaikra

Csaknem 102 ezren látták a most záruló 2023-2024-es évadban a Szegedi Nemzeti Színház saját előadásait - közölte Barnák László főigazgató kedden. A színész, rendező az évadzárón elmondta, az évad során harmincféle produkciót játszottak, a Nagyszínházban 151, a Kisszínházban 141 előadást láthatott a közönség. A vendégprodukciókkal, koncertekkel együtt az előadások száma 346 volt.

Az intézmény jegy és bérletbevétel 428 millió forint volt, ami jelentős növekedés a pandémiai előtti utolsó teljes, 2018/2019-es évad 247 millió forintos bevételéhez képest. A színház a központi költségvetésiből érkező támogatása 2020 óta változatlan, ez már a bérek és járulékok felét sem fedezi. Az önkormányzat által biztosított többlettámogatás 10 százalékos béremelést tett lehetővé - tudatta az igazgató.

Meglett az eredménye a beruházásoknak

Idén 60 millió forintból korszerűsítették a színház informatikai rendszerét és a lámpaparkot. Az önkormányzat által három év alatt biztosított 600 millió forintnyi támogatásból pedig idén nyáron elindul a Nagyszínház - 140 éves épületének - felújítására - közölte a direktor.

Folytatódott az intézmény országosan is egyedülálló Kooperáló színházpedagógiai programja, melyben több mint hatezren vettek részt. A közoktatási intézményekben 170 foglalkozást tartottak, az évad során két produkciót hoztak létre, melyet kilenc alkalommal adtak elő. A Lázár Ervin program keretében pedig 6510 diák látta a színház produkcióit, így az Időfutárt több mint ötvenszer, A padlást pedig már nyolcvanszor játszották.

Bár a kőszínházi évad a napokban véget ér, június 16-án az Újszegedi Szabadtéri Színpadon már kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok programja. A 93 éves fesztivál idei előadásaira már több mint 70 ezer jegyet váltottak, több produkció is telt házas - mondta Barnák László. A következő kőszínházi évad előbérletezése június 14-ig tart.

Az évad díjazottjairól

Az elmúlt napokban már több mint 2400 bérlő újította meg belépőjét. Az évadzárón adták át az önkormányzat - a társulat szavazatai alapján odaítélt - művészeti díjait: énekkari nívódíjat kapott Farkas-Varga Anna, Vaszy Viktor-díjat és a színház által adományozott tánckari nívódíjat Stefanik Kata tánckari tag, Imre Zoltán-díjat Vincze Lotár táncművész, Makó Lajos-díjat Török Dóra művészeti főtitkár. A Varga Mátyás-díjat Benkocs Sándor portás és Horváth László Zsolt gondnok érdemelte ki.

A Szegedi Tudományegyetem közönségdíját Fekete Gizi kapta. A Szegedi Operabarátok Egyesülete az évad énekese díjat Máthé Beátának és Szélpál Szilveszternek ítélte oda. A Szegedi Nemzeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon végzett több évtizedes munkájáért Pro Teatro díjat kapott Szabó Károly a díszletgyártó műhely telepvezetője.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

színház

szeged

szegedi nemzeti színház

kultúra

programok

művészet