Kiadták a figyelmeztetést: így senki se közlekedjen, strandoljon a Dunán!

MTI   
  Megosztom
Kiadták a figyelmeztetést: így senki se közlekedjen, strandoljon a Dunán!

A dunai közlekedés és fürdőzés veszélyeire, a szabályok betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) keddi sajtótájékoztatóján. Az eseményen a BRFK együttműködési megállapodást írt alá a nemrégiben megalakult Dél-Pesti Vízi Polgárőr Egyesülettel.

Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány fontosnak nevezte a polgárőrök munkáját, amellyel hozzájárulnak a közbiztonság fenntartásához a fővárosban is. Úgy fogalmazott, nemcsak a szárazföldön, de a vízi közlekedésben is szükség van szoros együttműködésre. Megjegyezte, hogy a témának szomorú apropót ad a verőcei tragikus hajóbaleset. Lévai-Hangyássy László, az egyesület elnöke arról beszélt, hogy a szervezetet a segíteni vágyás szándéka hívta életre.

Prohászka Richárd, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságának vezetője a dunai fürdőzés és a kedvtelési célú hajózás, vízi közlekedés veszélyeire hívta fel a figyelmet.

A Duna jó kikapcsolódási lehetőségeket kínál, ugyanakkor veszélyeket is rejt

- emelte ki.

Elmondta, hogy a Dunán csak a kijelölt helyeken megengedett a fürdés, az éjszakai fürdőzés mindenhol tilos. A 14 év alatti gyermekek csak szülői felügyelettel fürdőzhetnek a folyóban - ismertette. Hozzátette, a Duna nem alkalmas arra, hogy a gyermekek ott tanuljanak meg úszni.

Az emberi erővel hajtott vízi járművek használata kapcsán Prohászka Richárd arra figyelmeztetett, hogy azokhoz szükséges az úszni tudás, a szabályok és az adott folyószakasz ismerete is, és 14 év alatti gyermek nem vezethet ilyen járművet.

Felkészületlenül senki se menjen ki a vízre!

- kérte. Hangsúlyozta azt is, hogy az evezős csónakok és a kisgéphajók esetében egyaránt be kell tartani a személyi és súlykorlátozást.

A kisgéphajókra vonatkozóan - a nemrégiben történt verőcei hajóbaleset kapcsán - külön kiemelte a vonatkozó előírások betartásának fontosságát. Azt mondta, a hajózási szabályzatban előírt kötelező gondossággal kell megválasztani a sebességet és más járművek útvonalának keresztezését. Olyan tényezőkre is figyelemmel kell lenni, mint a víz és a szél sebessége, vagy a folyóban lévő uszadékok - fűzte hozzá.

Zéró tolerancia vonatkozik a kisgéphajók kapcsán az alkoholfogyasztásra - jelentette ki Prohászka Richárd, aki kitért a mentőmellények és a mentőeszközök meglétének a fontosságára is. A dunai vízirendészeti kapitányság vezetője megjegyezte, a szabályok betartásának ellenőrzésekor a rendőrség célja nem a büntetés, hanem a balesetek megelőzése.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

duna

szórakozás

veszély

strandolás

úszás

sport

evezés

közlekedés