Múzeumok éjszakáján megnyílik a börtön is: elkobzott tiltott tárgyakból rendeznek kiállítást

MTI   
  Megosztom
Múzeumok éjszakáján megnyílik a börtön is: elkobzott tiltott tárgyakból rendeznek kiállítást

Kilenc helyszínen hetven programra várják az érdeklődőket Szombathelyen június 22-én, a Múzeumok éjszakáján - közölték a szervezők.


 


 

A Szombathelyi Képtárban például Attalai Zita iparművész tárlatvezetésével megtekinthetik a VIII. Nemzetközi Textilbiennálé Tűréshatár címmel pénteken megnyíló kiállítását. A Schmidt Múzeumban Szabó Ildikó világutazó - aki eddig 185 országba jutott el- tart előadást, a Schrammel-gyűjteményben a matematika és geometria világából villant fel érdekességeket Stipsicz András matematikus, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója.

Az Iseumban a bronzöntéssel ismerteti meg az érdeklődőket Bíró Csaba bronzöntő mester, továbbá ismét megnyílnak a látogatók előtt a Szombathelyi Levéltár raktárai és kutatóhelyiségei. A MÁV Szombathelyi Igazgatóságának udvarán egy régi gőzmozdonyt állítottak ki, valamint a mozdonyvezetést is ki lehet próbálni szimulátoron.

A Szombathelyi Országos Büntetésvégrehajtási Intézetbe előzetes jelentkezés után rabomobillal lehet majd bejutni. Megtekinthető egy zárka, a börtönben elkobzott tiltott tárgyakból szervezett kiállítás, valamint részt vehetnek az érdeklődők például egy börtönkvízen is.

A Savaria Múzeum parkjában oldtimer kerékpárokkal tart bemutatót a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség, a múzeumban tárlatvezetéssel tekinthető meg két fotográfus, a Reismann testvérek hagyatékából rendezett, az idén áprilisban megnyílt időszaki kiállítás.

Ugyanitt este tíz órakor kezdődik Kiss Péter, a Savaria Múzeum főmúzeológusának vetített képes előadása, amelyből bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a római kori utak, hidak, mérföldkövek világába, megtudhatják ki volt a közútkezelő, hogy zajlottak az útépítések, hogy néztek ki a városi, a vidéki és a távolsági utak, és ezeknek milyen emlékei maradtak fenn Szombathelyen és Magyarországon.

Szombathelyen a Múzeumok éjszakájának több helyszínén kézműves foglalkozásokba kapcsolódhatnak be a látogatók, illetve lesznek gyermekek számára más múzeumpedagógiai programok is. A múzeumkertben este fél tíztől Kellene Kis Kert zenekar ad koncertet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

programajánló

szombathely

szombathelyi börtön