Egyedülálló programmal készül ez a vidéki város: rengeteg embert várnak

MTI   
  Megosztom
Egyedülálló programmal készül ez a vidéki város: rengeteg embert várnak

A hétvégén minden a virágokról szól Szőregen, a magyarországi rózsatőtermesztés fellegvárában, ahol huszonnegyedik alkalommal szervezik meg a Szőregi Rózsaünnepet.

A Szőregi Rózsaünnepet a hagyományokat továbbéltető kertészek előtti tiszteletadásként első alkalommal 1999-ben rendezték meg - idézte fel Avramov András. Az egyik legnépszerűbb program minden évben a rózsaföldek látogatása.

Tájékoztatása szerint az idén Bata András és Tóth Tamás faiskolája nyitja meg rózsaföldjeit a látogatók előtt, ahol több százezer virágzó rózsatő látható. Azoknak, akik haza is szeretnének vinni a vágott virágból, a Kocsis Flóra Kft. rózsaföldjeire érdemes kilátogatniuk, ahol 25 ezer négyzetméternyi területen, 235 ezer rózsatő, a minitől az óriás fejűig 45 fajta rózsa szedhető.

Az ünnep alkalmából a Tömörkény István Művelődési Házban fajtabemutatót, rózsakiállítást rendeznek, filmet vetítenek a rózsatermesztés technológiájáról, az érdeklődőknek pedig hadtörténeti előadáson mutatják be a 175 éve megvívott szőregi csata eseményeit.

Pénteken és szombaton a Pálya téren kulturális programokkal, koncertekkel, táncbemutatókkal várják a Rózsaünnepre érkezőket. A hétvégén látogatható lesz Szeged-Szőreg szerb ortodox temploma is - tette hozzá.

A leglátványosabb programok egyike a rózsaünnepi felvonulás szombat délután, melyen rózsákkal feldíszített lovaskocsi, fiákerek, gépkocsik, veterán autó, traktor és más jármű, több kisebb-nagyobb csoport vesz részt. A díszítéshez és a menteket kísérő rózsaszirom-esőhöz a szőregi és környékbeli rózsatermesztők több százezer virágot biztosítottak. Idén először szombat kora délután egy rózsakamion indul Szegedre, melyen DJ-k élőzenével invitálják a vendégeket a felvonulásra. Este mutatják be a rózsahercegnőket és rózsahercegeket, adják át az év dísznövénykertésze elismerést, valamint a Szőregért Érmet

- közölte Avramov András.

Vasárnap családi futónapot rendeznek, melyen az indulók virágzó rózsák között tehetik meg a verseny távjait az óvodásoknak kiírt 500 métertől a félmaratonig. A programhoz jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik, ekkor rendezik meg a Down Alapítvány dél-alföldi csoportjának találkozóját, melyen három vármegye érintett családjai vesznek részt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

szőreg

rózsa

program