Ezzel az egyszerű trükkel csodássá varázsolhatod környezetedet: bármelyik magyar otthonban működik

HelloVidék   
  Megosztom
Ezzel az egyszerű trükkel csodássá varázsolhatod környezetedet: bármelyik magyar otthonban működik

Bizonyára sokakban felmerült már, hogy terráriumot alakítsanak ki otthonukban, ám sokan nem tudták, hogy miképp kezdjenek bele. Ahhoz, hogy zöldebbé varázsoljuk otthonunkat nem árt pár dolgot szem előtt tartanunk. A HelloVidék, megnézte, melyek azok a pontok, amelyekre mindenképp ügyeljünk.

Nagyon sokan vannak olyanok az országban, akik bár odavannak a természetért, és a különböző különleges növényekért, kert híján kénytelenek lemondani róla, vagy mégse? A HelloVidék most annak járt utána, hogy milyen egyszerű praktikákkal tudjuk átváltoztatni otthonunkat, azért hogy zöldebbé tegyük. Ennek egyik elemeként szolgálhatnak azok a terráriumok, amelyeket már mi magunk is elkészíthetünk. Lássuk, hogyan!

Ami a növényzetet illeti, vannak olyan fajták, amelyeknek nagy szüksége van a nedvességre, ezért ez esetben zárt terráriumot kell használnunk, míg mások pl: kaktuszok szárazságot igényelnek, ezért ott nyitott terráriumra van szükségünk.

Nyílt-zárt terrárium

Zárt terrárium esetében érdemes egy fedeles edényt választani, amely felfogja a nedvességet, és elegendő talajt és vízelvezető réteget tartalmaz a növények növekedéséhez.

Nyílt terráriumhoz keressünk egy nyitott tetejű edényt, amely elegendő réteget tartalmazhat a növények növekedéséhez. Itt érdemes előre gondolni is, hiszen a későbbiek folyamán, ha kézzel vagy kis kerti szerszámokkal akarunk majd benyúlni könnyebb lesz majd egy szélesebb edényt karbantartani, mint a keskenyebb nyakút.

Mint, ahogy a fentiekben már volt szó róla, nagyon nem mindegy, hogy zár, vagy nyitott terráriumról van szó. Előbbi esetében olyan növényeket kell választanunk, amelyek magas páratartalmú környezetben tudnak fejlődni. Utóbbi verzió esetén fontos a megfelelő szárazság biztosítása, legyen szó a már említett kaktuszokról vagy pozsgás növényekről.

Vízelvezető réteg

A homok mellé adjunk némi kavicsot vagy apró köveket alapként. Ezek a rétegek képesek a vizet elvezetni a növények gyökereitől, segítve ezzel a növénybetegségek kialakulását és pusztulását is.

Szén, moha hozzáadása

A faszén segít kiszűrni a méreganyagokat, és segíti megóvni a növényeket a betegségektől. A legtöbben nem adnak szenet a nyitott terráriumhoz, mivel úgy gondolják, hogy a száraz környezet miatt kisebb a gombásodás valószínűsége, ennek ellenére, de nem árt valamennyit használnunk, ha szeretnénk egészségben tartani növényeinket.

Ha zárt terráriumról van szó, akkor adjunk hozzá spagnum mohát. Ez ugyanis felszívja a vizet és megtartja a nedvességet a gyökerek körül, meghosszabbítva az öntözések közötti időt.

A sphagnum moha semleges pH értékkel rendelkezik. A földkeverékhez is adható, attól függően, milyen növényeket ültetünk a floráriumba. Trópusi növények kedvelik, speciális floráriumi földek általában tartalmazzák.

Talajréteg

Ez az a legvastagabb réteg, ahol a növények gyökerei elhelyezkednek. A legjobb eredményt a talaj alapjának rétegezése jelenti, hogy biztosítsa a vízelvezetést, a megfelelő nedvességet és a szagmentes környezetet.

Függetlenül attól, hogy milyen talajt veszünk , annak tisztának és magas szerves anyagtartalmúnak kell lennie. A csomagolt talaj gyakran tartalmazza az egészséges, virágzó terrárium növényekhez szükséges összes összetevőt. A zsákolt talajt sterilizálják, így további előkészítés nélkül azonnal felhasználható. A terráriumok számára kialakított talaj gyakran tartalmaz egy részben homokot, egy részben tőzegmohát és egy részben sterilizált kerti talajt, kiegészítve.

Ha nagyobb , vastagabb talajréteg mellett döntünk, akkor az jó választás lehet azoknak a növényeknek, amelyeknek kevesebb nedvességre van szüksége.

A karbantartás se utolsó szempont

A magas páratartalom miatt a zárt terrárium esetében nagyobb kockázatot jelent a gyökérrothadás, és a gombás betegségek kialakulására. Ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl a növényeket, és biztosítsuk a terrárium számára a megfelelő vízelvezetést is.

Havonta egyszer vegye le a fedőt 20-30 percre, hogy meglegyen a szükséges légáramlás. Ha van rá mód ne tegyük ki közvetlen napfényre se a berendezés, mivel az üvegen keresztül a napfény erősen megégetheti a növények leveleit.

Azok a növények, amelyek nedves környezetben gyorsabban növekednek, számukra elengedhetetlen a nagyobb tér biztosítása. Kéthetente öntözzük, hetente egyszer vékony permetezőt is használhatunk.

Forrás: familyhandyman.com

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

terrárium

növény

gondozási tippek