Ezt kár lenne kihagyni: programokban nem lesz hiány a jövőhéten a vidéki városban

MTI   
  Megosztom
Ezt kár lenne kihagyni: programokban nem lesz hiány a jövőhéten a vidéki városban

Pécs harminc pontján rendezik meg idén a tradicionális Zsolnay Fényfesztivált július 4. és 7. között. A rendezvény legnagyobb attrakciójának számító nemzetközi fényfestő verseny témája ezúttal a Rubik-féle bűvös kocka lesz.

A tavaly is több mint százezer látogatót vonzó fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. közleménye szerint a rendezvény legnagyobb attrakciója idén is a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny lesz.

Annak keretében öt alkotás látható majd, és a háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációkat - a hagyományoknak megfelelően - kifejezetten a négytornyú pécsi székesegyház homlokzatára komponálják a művészek. A verseny idei témája a Rubik Ernő által tervezett, világszerte jól ismert térbeli logikai játék, a bűvös kocka, amely éppen ötven éve jelent meg.

Fontos újítás, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel mostantól a fesztivál mind a négy napján megtekinthetők az alkotások, esténként fél kilenctől félórás blokkokban ismétlik őket éjfélig, az eredményhirdetésre pedig vasárnap 22 órakor kerül sor, amit az előző évek alkotásainak best of válogatása követ, zárásként pedig a Jónás Könyve című ikonikus mapping mű látható.

A fényfestő verseny mellett a fesztivál másik attrakciója a 19 állomásból álló, a teljes belvároson áthaladó Fény Útja installáció- és épületfestő-sorozat lesz majd. Az úton a látogató és a mesterséges intelligencia is szerepet kaphat egy kiállítótér fénnyel való átformálásában, egy másik alkotás pedig a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz mint ősi elem jelenkori szerepét.

Nemcsak esti fényalkotásokkal várja az érdeklődőket a fesztivál, napközben színes utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal szórakoztatják a pécsieket és a turistákat argentin, ausztrál, katalán, izraeli, cseh és magyar előadóművészek, artisták és zsonglőrök.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

pécs

fesztivál

zsolnay