4+1 bakancslistás hely, amit mindenkinek látnia kell! Mutatjuk Magyarország legszebb vízeséseit

HelloVidék   
  Megosztom
4+1 bakancslistás hely, amit mindenkinek látnia kell! Mutatjuk Magyarország legszebb vízeséseit

A túrázók szebbnél-szebb helyekkel találkozhatnak Magyarországon. Legyen szó akár festői szépségű erdei ösvényekről, tavakról, vagy akár mesés történelmi tájegységekről. Azt már kevesen tudják, hogy hazánk tele van számos olyan rejtett kinccsel is, amelyek szintén kihagyhatatlanok, ilyenek a vízesések. Lapunk most csokorba szedte, hogy melyek a legszebbek, lássuk őket.

Szilvásvárad Fátyol-vízesés

Magyarország egyik legkedveltebb kiránduló helyén számos természeti látnivaló található, amit és gyalogosan, kerékpárral vagy a híres erdei kisvonattal is felfedezhetünk. A Szalajka-völgy legkedveltebb helye a Fátyol-vízesés, amely nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége is. A szélsőséges vízjárás miatt néha előfordul, hogy elapad.

A hegy gyomrából fakadó, több lépcsőn lezuhogó víz az év minden évszakban más és más, képet mutat. Sokan úgy vélik, hogy a vízesés a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta a Fátyol-vízesés elnevezést.

A vízesés az erdei kisvasút Gloriett-tisztáson lévő végállomásáról pár percre található, de megközelíthető a szilvásváradi nagy parkolótól is.

Jegenye-völgyi vízesés

A Jegenye-völgyi vízesés Solymár területén található, a Paprikás-patakon. A Budai-hegység legnagyobb vízesése, a főváros környékének egyik népszerű kirándulóhelye. A 4 méter magas sziklalépcsőn lebukó víz egy apró sziklakatlanbanból ered. Korábban, az 1940-es években a vízesés felett strandfürdőt alakítottak ki a patakon.

A vízesés magas vízhozam esetén gyakran nagy és mély medencét alakít ki a becsapódás helyén. A patak vizének ereje már meglehetősen lepusztította ezt a kőpadot, de teljesen áttörni még nem tudta, így még jelenleg is egy jelentős zuhatag ékelődik a patak folyásába. Hasonló, jóval kisebb kőgát állja a patak útját kb. 450 méterrel lejjebb is, de ott csak egy kisebb zúgó jött létre emiatt.

Legkönnyebben a BKV 64-es buszcsaládjának járataival közelíthető meg, a buszok Solymár, Kökörcsin utca megállóhelyétől mintegy tíz perces sétával érhető el.

Római-fürdő vízesés

A Bakony egyik leglátványosabb és legkedveltebb kirándulóhelye a Bakonynána és Jásd között található Római-fürdő, ahol a Gaja-patak egy szépséges vízesést követően hatalmas sziklafalak között folytatja útját. A vízesés mellett különleges élő sziklák vannak, alatta pedig mély medence.

A vízeséstől nem messze nyugatra, kiépített pihenőhely található, asztalokkal, padokkal. A túrázóknak érdemes megnézni a völgy oldalában nyíló Savanyú Jóska-barlangot, vagy a közelben található Vadalmás forrást is.

Ha busszal jönnénk, akkor a Petőfi Sándor utcai megállóban kell leszállnunk, az autósok pedig a legegyszerűbben az erdő szélén, a túraútvonal kezdeténél hagyhatják járművüket.

Lillafüredi-vízesés

Hazánk legnagyobb függőleges esésű vízesését egy Palotaszálló építésekor alakították ki. A víz 20 méter magasról zúdul a mélybe, és három szakaszból áll. A vízesést a Szinva-patak táplálja.

A Lillafüreden eredő, közel húsz kilométer hosszú Szinva-patak kelet-nyugati irányban szeli át Miskolcot, és a Sajó folyóba torkollik. A sétányról, ami nagyjából a vízesés felénél éri el a vízesést, a korlát mellett egy ösvényen biztonságosan le lehet jutni a vízesés alá, az Anna-mésztufabarlang felől pedig közvetlenül a vízesés lábához jutunk.

Érdekeség, hogy nemrég vízesés szó szerint eltűnt, mivel befagyott a Hámori-tó, emiatt pedig leállították a tó vizének szivattyúzását, ami a vízesés folyamatos vízutánpótlását biztosítja.

Ilona-völgyi vízesés

Magyarország legnagyobb természetes vízesése a Mátra klasszikus völgyében található. A közel 10 méteres sziklafalon alábukó patak meredek zuhanással érkezik a katlanba. Tekintélyes, szanaszét dobált farönkök mutatják az időnként felbőszülő patak erejét. Az Ilona völgyi vízeséstől csupán a Szinva vízesés (Lillafüredi vízesés) nagyobb, ám az mesterségesen került kialakításra.

Magát a vízesést Parádfürdőről, az Erzsébet Park Hotel mögötti úttól érhetjük el. Autóval az ifjúsági tábor utáni Szent István-kútig be tudunk menni az aszfaltos úton. A kút mellett pihenő és parkoló.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

vízesések

kikapcsolódás

magyarország