Különös koncertsorozatot rendeznek Eszterházán: íme a programok, fellépők listája

MTI   
  Megosztom
Különös koncertsorozatot rendeznek Eszterházán: íme a programok, fellépők listája

Idén nyáron is Eszterházára hívja a közönséget a Haydneum - Magyar Régizenei Központ: július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek. A sorozat együttműködő partnere az Eszterháza Közhasznú Nonprofit Kft., a koncertek helyszíne pedig a fertődi Esterházy-kastély Apolló-terme - áll a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a nyári programsorozaton ezúttal is a történetileg tájékozott előadásmód megannyi kiváló hazai és külföldi képviselője fog fellépni. Az első, júliusi Haydn-Mozart hétvégén Haydn-szimfóniákkal és Mozart zongoraversenyeivel indul az idei nyári koncertszezon Eszterházán Berecz Mihály és Somlai Petra billentyűs művészek és a régizenejátszás hazai mesterei, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar előadásában.

A következő hétvégén színpadra lép az Orfeo Zenekar mellett társegyüttesük, a nemzetközi hírnévvel is rendelkező Purcell Kórus is, akik elismert szólisták - Kalafszky Adriána, Thurnay Viola, Bárány Péter, Borka Ákos, Komáromi Márton és Melkovics Zoltán - előadásában megszólaltatják Joseph Haydn mellett a nagy eszterházai előd, Gregor Joseph Werner műveit is a kastély falai között.

A harmadik hétvége a kamarazenéé: a Németországból érkező Grundmann Quartett különleges összeállításban (oboa-hegedű-brácsa-cselló) játssza Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert és Druschetzky műveit, majd egy bécsi klasszikus műsorral érkezik Paulik László (hegedű) és Balog József (fortepiano). Az ő kettősük a vasárnapi koncerten kiegészül Börzsönyi Máté kürtművésszel, így felcsendülhet többek között Brahms Esz-dúr triója is.

Augusztus 9. és 11. között két alkalommal hallható Balázs János zongoraművész játéka - ezúttal fortepianón. Szólóestjén felcsendül Beethoven "Patetikus" és "Holdfény" szonátája is, Horti Lillával pedig egy színes dalestet adnak elő. A hétvégét a Máté Balázs vezette Aura Musicale együttes fellépése zárja:

A Németországban élő magyar szoprán, Kovács Ágnes és partnere, az elismert "dalzongorista", Hilko Dumno a következő hétvége főszereplői: pénteki és vasárnapi dalestjeik műsorát Haydn, Süssmayr, Mozart és Schubert műveiből állították össze. Szombaton Tóth-Vajna Zsombor előadásában szólal meg Haydn "A Megváltó hét utolsó szava a kereszten" című művének billentyűs változata, Kiss Dávid soproni költő közreműködésével.

A sorozat utolsó hétvégéje a Capella Savaria kamarazenekaré - Joseph és Michael Haydn, Mozart, Johann Christian és Wilhelm Friedemann Bach szimfóniái mellett hallható lesz Mozart D-dúr fuvolaversenye Bertalan Andrea, Haydn F-dúr kettősversenye Kalló Zsolt és Papp Rita, valamint Haydn G-dúr hegedűversenye Kalló Zsolt előadásában.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kamarazene

komolyzene

zene

koncertsorozat

szórakozás