Egyre több vidéki fiatal űzi ezt a kőkemény sportot: sorra jönnek létre a klubok

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Egyre több vidéki fiatal űzi ezt a kőkemény sportot: sorra jönnek létre a klubok

Képzelj el egy sportot, ahol a keménység és a könnyedség tökéletes harmóniában találkozik, ahol a fizikai erő és az állóképesség egy szellemes labdajátékkal ötvöződik. Ez a rögbi, egy befogadó és közösségformáló sport, amelyet fiúk és lányok egyaránt játszanak óvodákban, iskolákban és egyetemeken. A rögbi nemcsak látványos és izgalmas, hanem az utolsó percig tartó lendülettel is bír. Magyarországon az 1990-es években kezdett elterjedni, és azóta is folyamatosan fejlődik, erős közösségeket és sikeres válogatottakat nevelve. A Magyar Rögbi Szövetséget felkeresve betekintést nyertünk a rögbi hazai helyzetébe, feltérképezve a sportág népszerűségét a fővárosban és a vidéken egyaránt.


 

A rögbi egy befogadó és közösségformáló sport, amelyet fiúk és lányok egyaránt játszanak óvodákban, iskolákban és egyetemeken. A sportág különböző testalkatú és mentalitású emberek számára is ideális, mivel nagy létszámú csapatjáték, ahol egy mérkőzésen akár félszázan is részt vesznek. A rögbi látványos és izgalmas, az utolsó percig tartó lendülettel. A keménység és könnyedség egyedülálló módon ötvöződik benne, hiszen a fizikai erőt és állóképességet igénylő küzdelem egyben szellemes labdajáték is. A rögbi 150 éves hagyománnyal bír, és mind férfiak, mind nők űzik.

A magyar rögbi története: A kezdetektől napjainkig

Sok sikertelen kísérletet követően az olasz diplomata, Carlo Passalacqua révén eresztett gyökereket a rögbi Magyarországon az 1960-as években. Az 1980-as években gombamód nőttek ki a földből az új klubok, melyek közül többen a mai napig eredményesen működnek. Napjainkra jellemző, hogy a továbbra is egzotikus sportágnak minősülő játék egyre nagyobb népszerűségnek örvend és ismét nagy a klubalapítási "boom". A nagyvárosok mellett számos vidéki kisvárosban, de mára már falvakban is megjelent az ovális labda.

1990-ben Hardy László elnök, Erdélyi Sándor főtitkár és Körmöczi Béla elnökségi tag vezetésével kilenc klubbal megalakult a Magyar Rögbi Szövetség (MRGSZ). Ez a szövetség lett a sportág irányító szervezete Magyarországon, és a mai napig is ezt a szerepet tölti be. Az MRGSZ megalakulása után hamarosan megalakultak az első magyar rögbicsapatok is. 1993-ban jött létre az első csapat, és azóta a sport folyamatosan fejlődik. A kezdeti lelkesedésnek köszönhetően egyre több csapat alakult, és a sport népszerűsége fokozatosan növekedett hazánkban.

1992-ben az MRGSZ csatlakozott a Nemzetközi Rögbi Testülethez, ami fontos lépés volt a sportág nemzetközi elismertségének megteremtésében. A szövetség az évek során folyamatosan bővült, 2019-ben pedig ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. E jeles alkalommal számos programot szerveztek, köztük gyermektornát is, amelyre kilenc egyesület képviseletében tizenhat csapat érkezett tizenkét városból.

A Magyar Rögbi Szövetség küldetése

Az MRGSZ felelős a magyar válogatott edzéséért és versenyzéséért, a bajnokságok szervezéséért, valamint a rögbisport népszerűsítéséért Magyarországon. Céljuk, hogy a fiatal generációt minél hamarabb elérje és meggyőzze a fizikai aktivitás fontosságáról, valamint a sportban rejlő egyéb lehetőségekről A sport egyre népszerűbb, és egyre több fiatal fedezi fel magának a rögbiben rejlő lehetőségeket. A magyar válogatott is egyre jobb eredményeket ér el a nemzetközi versenyeken.

A rögbi, mint közösségteremtő erő

Annak érdekében minél inkább megismerjük a magyar rögbi helyzetét felkerestük a Magyar Rögbi Szövetséget, akik elmondták, hogy a sport sokszínűségét a klubok nevei is jól példázzák, hiszen a hazai rögbipályákon a teljesség igénye nélkül találkozhatunk Vitézekkel, Sasokkal, Vadkanokkal, Honfoglalókkal, Száműzöttekkel, Haramiákkal, Gorillákkal, Apródokkal, Bulldogokkal, Bivalyokkal, Kék Cápákkal, Huszárokkal, Kecskékkel és Kosokkal. A klubok a minőségi edzésmunka és kiemelkedő közösségi élmény megteremtésén túl, nagy erőkkel igyekeznek megjelenni a fiatalok körében népszerű közösségi média több platformján is. A kallódó, vagy egyszerűen csak sportolni vágyó fiatalokat elsősorban az ovális labdát körülölelő nagyszerű közösségi élmény, valamint a számtalan pozitív példa fogja meg.

Csapatsport lévén a rögbi lényeges szerepet tölt be az emberek közötti kapcsolatok alakításában, közösségteremtő hatással bír. Büszkeséggel tölti el a szövetséget, hogy rögbiseik köré a kiemelt sportokat megszégyenítő összetartó és egymásért fáradozó, családtagokat és barátokat is beszippantó közösségek szerveződnek.

A rögbi értékei: Csapatszellem, tisztelet, fegyelem

Csapatmunka, tisztelet, öröm, fegyelem és sportszerűség?! Az említett közösségek a rögbi ezen alapértékeit szem előtt tartva munkálkodnak és segítik a sport népszerűsítését vidéken és a fővárosban egyaránt. Számos rögbiklubban a szülők nem csupán szurkolók, hanem a klub működésének meghatározó pillérei. Önkéntes munkájukkal a közösségformálás motorjai. A szülők és gyerekek közös rögbis élményei felejthetetlenek, a csapatmunka és a sportszerűség értékei összetartóbbá teszik a családokat és a közösségeket.

A rögbi kiváló lehetőség a sportolásra és a közösségi életre mind a fiúk, mind pedig lányok számára. Ez a sport önbizalmat és erőt ad, ami az élet minden területére kihat. A rögbi világszerte népszerű, és 2016-tól az olimpiai játékokon is szerepel. A rögbis szemléletmódban a játék öröme és a minél jobb játékminőség elérése az elsődleges szempont. A sport alapvetően a küzdelemre, kitartásra, egymás segítésére és a közösségi életformára nevel. A mérkőzéseket mindig közös étkezés követi, ahol a pályán ellenfelek barátként tekintenek egymásra.

Az MRGSZ tisztában van azzal, hogy a fiatal korban elkezdett sport nagyobb eséllyel kíséri el az embert élete végéig valamilyen formában. Céljuk éppen ezért, hogy a fiatal generációt a lehető leghamarabb a saját nyelvén elérjék és meggyőzzék a fizikai aktivitás fontosságáról és az abban rejlő egyéb lehetőségekről.

2024. július 12-14. között Budapesten rendezték meg a régió kiemelt tojáslabdás eseményét, a TROPHY SERIES Olimpiai Rögbi Európa-bajnokság második fordulóját. A versenynek a Kincsem Park területén elhelyezkedő Budapest Rugby Center adott otthont. A play-off rendszerű találkozó három napja alatt összesen 24 csapatot és 68 mérkőzést láthattak a sport rajongói. A hölgyek összecsapásait pénteken és szombaton, míg a férfiakét szombaton és vasárnap vehették szemügyre az érdeklődők. A magyar csapatok küzdelmei népes szurkolótábort vonzottak a hazai lelátóra. A hölgyek és a férfiak egyaránt összesített negyedik helyen végeztek, amely mind a két nemben történelmi siker.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

sport

kikapcsolás

szövetség