Különleges kincseket rejt ez a vidéki környezet: öt elképesztő szoborpark, amit okvetlenűl látni kell

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges kincseket rejt ez a vidéki környezet: öt elképesztő szoborpark, amit okvetlenűl látni kell

A rohanó világunkban gyakran észre se vesszük, hogy mivel vagyunk körülvéve. Az utcán sétálva sokszor hajlamosak vagyunk kizárni a külvilágot, mit sem sejtve arról, hogy milyen kincsek vannak körülöttünk.

Budapesten és az ország nagyobb városaiban több ezerre tehető a köztéri szobrok száma. Ez ugyanakkor nem volt mindig így, a XX. században lezajlott háborúk, forradalmak alatt rengeteg szobor és emlékmű semmisült meg.

Ugyanakkor nemcsak magányosan álló szobrok szelik át az országot, hanem komplett szoborparkok is. Helytől függően, mindegyik parknak megvan a sajátossága. A HelloVidék most csokorba szedett öt vidéki szoborparkot, amelyet okvetlenül látnunk kell.

Hétvezér emlékpark - Bodrogkeresztúr

1996-ban Magyarország majd minden települése különleges programmal készült a Honfoglalás 1100. évfordulójára. Bodrogkeresztúr a jeles eseményre egy igazán kívételes parkot alkotott. Sárosi Tibor 2 méteres, fából készült alkotásai a honfoglaló hét vezért ábrázolják.

A szobrok a Bodrog partján kaptak helyet, érdemes hát egy kisebb sétát tenni a folyónál. A település a Bodrogzug Tájvédelmi Körzettel határos. Ez az egyetlen olyan terület, melyet a tavaszi áradáskor mindig elönt a víz. Jelentőségét jól mutatja, hogy 1989-ben felkerült a nemzetközi Ramsari területek listájára,mint fokozott jelentőségű vízimadár élőhely. Találkozhatunk itt nagy kócsaggal, fekete gólyával és békászó sassal is.

Királyok parkja - Székesfehérvár

A Palotavárosban található Királyok parkja közkedvelt pihenőhely Székesfehérvár lakói számára. A parkot az 1980-as évek derekán hozták létre azzal a céllal, hogy a Palotavárosi tavak melletti zöldterületen nemcsak nagy szabad tér, hanem a városban eltemetett királyok életnagyságú, fából faragott szobrai is helyet kapjanak.

A Géza fejedelem, Szent István király, II. Géza, IV. István, II. Béla, III. Béla és Könyves Kálmán szobraihoz vezető úton egy Díszkapu és egy jurta is színesítette a képet akkoriban. A történelmi szimbólumokkal ellátott kaput a Fejér Megyei Művelődési Központ népművészeti csoportjának fafaragói hozták létre Cs. Kiss Ernő népi iparművész tervei alapján.

Nemzetközi szoborpark - Nagyatád

Az alkotótelep azzal a céllal kezdte meg működését, hogy hazai és külföldi szobrászok számára lehetőséget biztosítson alkotó művészetük kifejezésére, szakmai és baráti együttműködésre, eszmecserére.

Az intézmény azt a feladatot vállalta, hogy egy közösségi alkotóműhelyt kínál az itt dolgozó művészeknek, valamint a város számára szabadtéri múzeumot hoz létre. Az első alkotóidény 1975. június 1-én indult a Művésztelepi Albizottság szakmai irányításával.

1986-tól egy új Művésztelepi Albizottság járult hozzá a szakmai munka tervezéséhez és fejlesztéséhez, Farkas Ádám és Fekete Tamás szobrászművészek, valamint Néray Katalin művészettörténész személyében. 1987-ig Varga Géza Ferenc vezette az alkotótelepet. Távozását követően a Nagyatádi Művelődési Központhoz került az intézmény irányítása.

A város szélén, a Göröndi út és a Malom árkot kísérő erdősáv közötti lankás területen kialakított szoborparkban álló, közel 60 szobor együttes látványa feledhetetlen esztétikai élményt nyújt a látogatóknak. Minden évszak és napszak más és más látványt tár elénk és minden idelátogatót megérint a "Hely Szelleme".

Kézfogás Európa Szoborpark - Balatonalmádi

Balatonalmádi legnagyobb parkjában, az ősfás Szent Erzsébet ligetben található szoborparkban hazai és külföldi klasszikus szobrokkal, valamint nonfiguratív térplasztikákkal egyaránt találkozhat az ide látogató: a művészet itt lépten-nyomon szemmel látható és kézzel fogható.

Balatonalmádi legnagyobb parkjában, közvetlenül a 71-es számú út mentén, az ősfás Szent Erzsébet ligetben kialakított Kézfogás Európa Szoborparkban hazai és külföldi klasszikus szobrokkal, valamint nonfiguratív térplasztikákkal egyaránt találkozhat az ide látogató. A szoborpark 2013. augusztusában nyílt meg. A park jelenlegi állománya 63 szoborból áll, melyből 44 hazai, 19 pedig külföldi alkotás.

Természetvédelmi szoborpark - Miskolc

Miskolcon egyedülálló egy kezdeményezésnek köszönhetően az állatkertben az élő állatok bemutatása mellett állítanak emléket a már kihalt állatoknak is életnagyságú bronzszobrok formájában.

A szoborparkban az állatok szobrai mellett neves természettudósoknak is emléket állítottak. Olyan személyeknek, akik kiemelkedőt alkottak a természetvédelem, illetve a természet megismerésének terén.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

szoborpark

parkok

műemlék