Strandolnál a Balatonban, de nem akarsz fizetni? Íme, a legjobb ingyenes fürdőhelyek listája!

HelloVidék   
  Megosztom
Strandolnál a Balatonban, de nem akarsz fizetni? Íme, a legjobb ingyenes fürdőhelyek listája!

A kétszáz-egynéhány kilométeres Balaton-part hatodát, összesen 37 kilométert a strandok foglalják el. Sokan talán el sem hiszik, a strandok jelentős többsége – számban és hosszúságban is – ingyenes szabadstrand. Igaz, ezek szinte mindegyike a déli parton található – írja a balatontipp.hu.

A portál kiszámolta a balatoni strandok hosszát: a Balatonnál nyilvánosan működő 113 strand összesen 36.888 méteres partszakaszt foglal el. A strandok közül 53 fizetős, ezek együttes hossza 13.995 méter, ami a teljes strandhossz 37,7 százaléka. A fennmaradó 22.993 métert – az összes hossz 62,3 százalékát – 60 szabadstrand adja.

Zalában csak pénzért lehet strandolni

A portál szerint a balatoni partvonal 10 százalékát kitevő északnyugati része Zala megyéhez tartozik. A négy parti településen összesen 8 strand működik, közöttük nincs egyetlen ingyenes szabadstrand sem. Az utolsót, az egykori keszthelyi Déli szabadstrandot néhány éve kutyás hellyé nyilvánították, a korábban szintén ingyenes keszthelyi “Libásra” pedig még régebben mondták ki az ítéletet. A 8 zalai strand teljes hossza 2.470 méter, ami a balatoni fizetős strandok teljes hosszának 17,8 százaléka.

Veszprém megye is fukarkodik az ingyenes strandokkal

A teljes Balaton-part mintegy 47-48 százalékát elfoglaló Veszprém megyei oldalon összesen 39 strand található, közülük 5 ingyenes szabadstrand. A 34 fizetős strand együttes hossza 8.455 méter, az összes balatoni fizetős strand hosszának a 60,8 százaléka. A Veszprém megyei ingyenes szabadstrandok közül kettő Tihanyban, egy-egy Örvényesen, Balatonkenesén és Balatonakarattyán található. Ezek összes tóparti hossza 740 méter, ami az összes balatoni szabadstrand hosszának 3,2 százaléka.

Somogy, a szabadstrandos Kánaán

A teljes Balaton-part mintegy 42-43 százalékát elfoglaló Somogy megyei oldalon összesen 66 strand található, közülük 55 ingyenes szabadstrand. A 11 fizetős strand együttes hossza 2.970 méter, az összes balatoni fizetős strand hosszának a 21,4 százaléka. A somogyi oldal 55 ingyenes strandjának teljes hosszúsága több mint 22 kilométer!

A Balaton Somogy megyei részén található 15 település mindegyikén legalább egy ingyenes strand található, de 7 olyan település is van – Balatonkeresztúr, Balatonfenyves, Balatonboglár, Balatonszemes, Balatonőszöd, Szántód, Zamárdi -, ahol csak belépő mentes szabadstrand működik – írják. Az első igazán nagy szabadstrandot a Balaton 250 méter széles sávjának feltöltésével az 1960-as években alakították ki Siófok széplaki részén. A terület nagyobb részére vállalati, intézményi üdülők, vendéglátóhelyek kerültek, de a part menti sávot meghagyták a strandolóknak. A feltöltési programot később több más településeken és Siófokon is folytatták.

A legnagyobb kínálatra Siófokon számíthatunk, ahol az 5 szabadstrand együttes hossza 7.380 méter, ami az összes balatoni szabadstrand hosszának 32 százaléka, durván harmada. Jelentős a szabad partszakasz hossza Zamárdiban (2.825 m), a már említett Fonyódon (2.550 m), Balatonbogláron (2.050 m), Balatonszemesen (1.700 m), Balatonlellén (1.610 m) és Balatonfenyvesen, ahol 1.368 méter a település 5 szabadstrandjának együttes hossza.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

balaton

szórakozás

szabadstrand

strandolás

fürdés

ingyenes