Drága hobbi hódít a magyarok körében: valósággal özönlenek érte a Balatonra

Szurok Dávid   
  Megosztom
Drága hobbi hódít a magyarok körében: valósággal özönlenek érte a Balatonra

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon a szörfözés, ami nem is csoda, hiszen abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Balatonon kívül még rengeteg tavunk van, ahol űzhetjük ezt a vízi sportot. A szörfözés egy nagyszerű módja annak, hogy megtapasztaljuk a természet közelségét, és élvezhessük a hullámok örvénylését, valamint arra is jó, hogy átlépjük a saját korlátjainkat. Az elmúlt időszakban ráadásul komoly nemzetközi sikerekkel is gazdagodott a sportág. Természetesen ahhoz, hogy a szörfözés örömet okozzon, érdemes megtanulni az alapvető szörfszabályokat, és megfelelően felkészülni. A téma kapcsán Utassy Loránddal, a magyar válogatott szövetségi kapitányával beszélgettünk.

A nyári forróságban, aki csak teheti a vízparton próbálja átvészelni a hőséget. A legtöbb embernek az önfeledt fürdőzés, napozás, hajókázás jelenti a kikapcsolódást, ezzel szemben nagyon sokan vannak olyanok, akik sokkal extrémebb élményeket keresnek a tavon. Ilyen a szörfözés is, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban, ami nem is csoda, hiszen nemtől, kortól, testsúlytól, edzettségi szinttől függetlenül bárki megtanulhat szörfözni.

A szörfözés több mint egy sport, ez egy életstílus, ami remek alkalom arra, hogy közelebb kerüljünk a természethez. A szörfözés nemcsak egy remek módja annak, hogy kikapcsolódjunk, de egyben egészséges is, mivel a légzés, az egyensúlyozás, és a koncentráció kombinációjára van szükségünk.

A szörf egy remek módja annak, hogy megfeledkezzünk a hétköznapok szürkeségétől, ahhoz azonban, hogy megfelelően elsajátítsuk ezt a hobbit nem árt megfelelően felkészülni. Szerencsére ma már a Balaton tele van különböző szörf iskolákkal, ahol rövid idő alatt könnyen elsajátíthatjuk az alapokat.

Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk mert jó pár tavunk van. Balatontól kezdve a fertőtől, a Velencéig, de ott vannak még a kisebb tavaink is, pl: Orfűn, vagy Tisza mentén, ahol több ezren sportolnak, úgyhogy jól állunk

- kezdte lapunknak Utassy Loránd szövetségi kapitány.

Magyarországon jelenleg olyan 150-300-ra tehető azok száma, akik sportolói szinten űzik ezt a tevékenysége, de ezek közül nem mindenki mindig versenyez.

A szövetségi kapitány szerint manapság már könnyen el lehet sajátítani az alapokat, amire a Balaton kiváló helyszín, főleg a déli part, azon belül Fonyód, Szántód, Zamárdi, Siófok ahol több szörfiskola vagy szörf egyesület is működik. Mint mondta, mindenképpen valamilyen szörftáborban érdemes elkezdeni a tanulást a gyerekeknél, vagy pedig egy szörfiskolában. A szakember szerint ez igaz a felnőttekre is, mivel csak úgy saját fejjel nekimenni a hullámoknak könnyen kudarccal végződhet.

Ha lehet, akkor valamilyen szervezett keretek között ismerkedjenek meg a sportággal a fiatalok is, legfőképp azért, hogy ne végződjön csalódással, ha ezt betartjátok, vagy betartja mindenki, akkor viszont pár nap alatt el lehet jutni az alapokhoz, ahonnan már el tudunk menni A-ból B-be, B-ből C-be, C-ből A-ba tehát már meg tudod tervezni az útvonaladat, és biztonságosan tudsz közlekedni

- hívta fel a figyelmet, majd hozzátette, hogy a déli part ebből a szempontból egészen más, mert ott leér még az ember lába, ami egy vihar esetén rendkívül fontos biztonsági tényező.

A szakember kiemelte, hogy a különböző egyesületek manapság már széles körű szolgáltatásokat nyújtanak, legyen szó a motorcsónak kíséretről például. Ettől eltér a déli part, ahol ahogy fent említettük, az alacsony vízszint miatt nem feltétlen kell motorcsónak.

Ami magát a szörfárakat illeti óriási a szórás, ha valaki szerencsés, és éppen időben vásárol, akkor akár egészen tud venni egész olcsón 100-150 ezer forintért is akár egy komplett szettet. Természetesen ennél vannak jóval olcsóbbak is, lehet 20-30 éves szörföt is kifogni, de a realitásoknál maradva a fenti szám a mérvadó.

Utassy Loránd hozzátette: a legtöbben akkor mennek ki szörfözni, amikor már egy kicsit föltámad a szél. A szakember szerint a hazai szabályozás a szörfösök tekintetében nagyon megengedő. Viszont sok olyan fontos szabály van, amiket be kell tartani.

A jelenlegi szabályozás szerint 200 méterig még be lehet menni a másodfokú viharjelzés esetén a vízbe, de ezt is inkább a déli parton javasolt, mert az északi parton elfújó szél már életveszélyes is lehet

- emelte ki, majd hozzátette, hogy a déli part ilyen szempontból paradicsom.

Két hete lett vége a világbajnokságnak, ami itt Balatonon rendeztek és a legnagyobb ovációt hazai pályán versenyző, az U19-ben bronzérmes Bósza Bori kapta, őt és Körtvélyesi Antalt is a társak hozták ki a vállukon, egy szörfdeszkán. A nemzetközi sikerek kapcsán Utassy Loránd elmondta, hogy pár éve a szövetség egy olyan stratégiai döntést hozott, aminek célja az utánpótlás-nevelés előtérbe helyezése volt.

A múlt hétvégén hétvégén már 50-nél több ifjúsági junior versenyző vett részt a bajnoki fordulón, ami parádés, tehát innen már lehet meríteni

- mondta.

Bár nem jutottunk ki a mostani olimpiára, az osztályváltás miatt is volt nagyon nehéz volt a helyzetünk, és több idő, és pénz kellett volna rá, hogy tengerrel nem rendelkező országként, ezt a hátrányt behozzuk, de úgy gondolom, a 2028-as olimpián Los Angelesben ott leszünk újra. Éppen ezért az összes egyesület most az utánpótlásra fókuszál. Mindezek ellenére Utassy Loránd óriási sikerként könyveli el, hogy sikerült Magyarországra hozni a világbajnokságot, korábban pedig Eb-t, ami jól mutatja, hogy már nemzetközi szinten, versenyrendezésben is elismerik az országot.

Ami magát a felkészülést illeti az egyesületek többsége év közben az táboroztatásra és a toborzásra koncentrálnak. Jó hír, hogy több száz, több ezer gyerek ismerkedik már a sportággal. A szervezett edzések ilyenkor egy kicsit háttérbe kerülnek ezen időszak alatt. Télen külföldre szerveznek edzőtáboroztatást, ami eléggé költségigényes, elég sokat utazással jár.

Nekünk ez éves, évtizedes gyakorlat, hogy Spanyolországba költözik ki a csapat, kivisszük a motorosokat, egy-kettőt, illetve a felszereléseket és onnan ingázunk így havonta, vagy kéthavonta ki. Cadizban van egy ilyen bázisunk, amit szeretnénk tovább fejleszteni, azért, hogy folyamatosan lehessen edzeni és készülni, azért, hogy legalább 200 napot a vízen tölthessünk

- magyarázta.

A szövettségi kapitány elmondta: a francia, angol, új-zélandi, ausztrál versenyzőkkel elég nehéz felvenni a versenyt tenger nélkül. Úgyhogy csak így van lehetőségük utolérni vagy megközelíteni őket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

szörf

balaton

kikapcsolódás