Nem akármilyen fesztivállal készülnek Szentesen: íme a fellépők listája

MTI   
  Megosztom
Nem akármilyen fesztivállal készülnek Szentesen: íme a fellépők listája

Magyar kortárs opera, a művész életútját megidéző beszélgetés és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatóinak estje is szerepel a Gregor Józsefre emlékező kamaraopera-fesztivál programján, melyet pénteken és szombaton rendeznek Szentesen.

A kulturális szakember hangsúlyozta, a Szegedi Pinceszínház és a Koszta József Múzeum hagyományteremtő szándékkal hívta életre a fesztivált, hogy Gregor József emlékét ápolva népszerűsítsék a kortárs komolyzenét, és ahogy egykor az operaénekes is tette, bemutatkozási lehetőséget teremtsenek a fiatal tehetségeknek.

A fesztivál nyitóestjén Tóth Péter zeneszerző legújabb - Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című műve alapján készült - kabaré operáját tűzik műsorra. A francia író, költő, matematikus 1947-ben megjelent írása egy egyszerű történetet mesél el 99 stílusban. A műből számos színpadi feldolgozás készült, és nem csupán a prózai színészeknek, hanem az operaénekeseknek is lehetőséget kínál arra, hogy számtalan helyzetben és formában megmutassák magukat a közönség előtt.

Az egyfelvonásos operát követően emlékbeszélgetést tartanak melyen, Gregor József özvegye, Takács Mária, a művész lánya, Gregor Bernadett, Hamar Zsolt karmester és Tóth Péter zeneszerző idézik fel Irsai Farkas László társaságában az operaénekes életét és pályáját.

Az esten részletek hangzanak el Mozart Figaro házasságából, valamint a Cosi fan tuttéból, Donizetti Szerelmi bájitalából, Humperdinck Jancsi és Juliska című alkotásából, a János vitézből, Puccini Gianni Schicci és Manon Lescau című operájából. A közönség meghallgatja Mozart Exultate, jubilate című szólómotettájának első tételét is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

szentes

program

fesztivál