Ilyet a magyar vidéken?! Vonaton és a folyóparton is jelentkezik idén a PLACCC Fesztivál

MTI   
  Megosztom
Ilyet a magyar vidéken?! Vonaton és a folyóparton is jelentkezik idén a PLACCC Fesztivál

Csaknem egy hónapon keresztül várja a közönséget vonaton, vasútállomáson, folyóparton és egyéb rendhagyó helyszíneken augusztus 30. és szeptember 21. között külföldi és magyar közreműködőkkel, több tematikus eseménysorozattal a PLACCC Fesztivál.


 

A sorozat augusztus utolsó hétvégéjén, az idén ötéves SVUNG Kutatócsoport háromnapos születésnapi eseménysorozatával indul Nagymaroson - közölték a szervezők az MTI-vel.

Péntek délután a Journeying - The weight we carry című vonatelőadással érkezhetnek meg a nézők a helyszínre, a kollektíva jelenleg zajló kutatásának work-in-progress bemutatóját pedig egy születésnapi rendezvény követi. A szombati nap délelőttjén egy művészeti nevelési szakmai programra kerül sor, délután pedig Tájtalálkozások SVUNG gyakorlatok mentén címmel a csoport meghatározó projektjeinek testélmény alapú gyakorlataiból kínálnak válogatást a szervezők.

A PLACCC 2021 óta rendezi meg a környezeti kérdésekre reflektáló Sensing the City programot Bubla Éva vizuális művész és aktivista kurátori közreműködésével. Idén ismét nyílt pályázati felhívás útján választottak ki olyan kisebb projekteket, amelyek köztereken, vagy közös tereken megjelenve, a városi élet résztvevőit bevonva, a különböző érzékszervekre hatva segítik a városi szövethez és ökoszisztémához való kapcsolódást, visszatalálást. A programsorozat keretében látható lesz Patonay Anita és Bori Viktor (Káva Kulturális Műhely) disztópikus részvételi színházi játéka a vízhiányról, Békefi Róbert, Hódi Csilla és Lutz Boglárka sétája a mikróbákkal való városi együttélésről, Freund Évának a Duna vízminőségére fókuszáló workshopja, valamint Kovács Boglárka és Mangel Viola köztéri installációja is.

Bubla Éva alkotóként is közreműködik az idei fesztiválon. A jövő gyógyszerei (Microbial Future Labs) című installációja egy utazó laboratórium, a jövő gyógyszereinek, kezeléseinek folyamatosan bővülő gyűjteménye, amelynek középpontjában emberi és nem-emberi alkotóelemek kölcsönös jóléte áll.

A 2022-es PLACCC keretében ukrán és fehérorosz művészek projektjeit is bemutatták. Ezt az együttműködést folytatva, és felhívva a figyelmet arra, hogy az ukrajnai háború még mindig tart, a szervezők csatlakoztak a harkivi Yermilov Központ által kezdeményezett, A szolidaritás hídjai elnevezésű hálózathoz, amely számos európai kulturális szervezet és művész online és offline eseményein keresztül fejezi ki szolidaritását az ukrajnai háború által érintettekkel.

"A program keretében felkértük Bogdana Kosmina ukrán képzőművész-építészt egy rezidencia-alapú helyspecifikus alkotás elkészítésére, valamint meghívtuk Igor Shugaleev és Sergey Shabohin belorusz művészek Ich heiße Frau Troffea című előadását is" - írják a szervezők.

A fesztivál külföldi fellépői között szerepel továbbá a holland Rita Hoofwijk, aki Finisterre című előadásának budapesti adaptációjával érkezik.

A PLACCC tavaly indította el a Művész mint Kurátor kezdeményezését, amelynek célja, hogy minden évben szerepeljen a fesztivál keretében egy olyan projekt, amelyet egy, a rendezvénnyel együttműködő művész javasol. Tavaly a Ziggurat Projekt társulat hívta meg a Superfusion Menetrend szerint című előadását, idén pedig a SVUNG Kutatócsoport és a Femini duó tagja, Trömböczky Napsugár ajánlására kérték fel a Scenescape Drama Group-ot a közreműködésre. A drámacsoport elsősorban bevándorló hátterű résztvevőknek nyújt lehetőséget a szabad művészi önkifejezésre, az Every Brilliant Thing című sorozatuk pedig Duncan Macmillan azonos című monológját dolgozza fel lakásszínházi formában. Az egyiptomi, jordániai, perui, mongol és francia előadók saját otthonukban látják vendégül a nézőket.

A Femini A víz viszi tovább című sétaelőadása az ember és a víz közös tulajdonságait és helyzeteit vizsgálja majd egy Duna-parti helyszínen, Grecsó Zoltán és Móser Ádám duójának köztéri, táncos és zenész előadása pedig a fesztivál zárásaként a város szövetében rejlő ellentétekre fókuszál.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fesztivál

placcc

nagymaros