12 premierrel készül a szezonra Pécs: itt a lista, lehet szavazni, ki mire menjen!

MTI   
  Megosztom
12 premierrel készül a szezonra Pécs: itt a lista, lehet szavazni, ki mire menjen!

Tizenkét premierrel, köztük hat nagyszínházi produkcióval várja a közönségét a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) a 2024/25-ös évadban - jelentette be a társulat igazgatója a teátrum évadnyitó sajtótájékoztatón kedden a baranyai vármegyeszékhelyen.


 

Lipics Zsolt beszámolt róla: Gombó Viola Lotti személyében új színművész csatlakozik a társulathoz.

Mint mondta, igyekeztek a repertoár összeállításakor mindenkinek kedvezni, nagy gondossággal készítették el a műsortervet annak érdekében, hogy a tavalyi évadhoz hasonlóan idén is több mint százezer jegy találjon gazdára.

Uhrik Teodóra, az 1960-ban alakult Pécsi Balett alapító-ügyvezetője az évad műsortervét ismertetve elmondta: szeptemberben a táncttársulattal koprodukcióban adják elő a művészek A három testőr - avagy a királyné nyakéke című táncjátékot két felvonásban a Harangozó-díjas Vincze Balázs rendezésében, de mesebalettel is is várják a közönséget az Óz, a nagy varázsló című darab képében.

Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője közölte: az intézmény falai között idén 18. alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 12. és 16. között, amelynek keretében kerül színre A három testőr is. A darabról szólva kiemelte: várhatóan a lehető legszélesebb érdeklődői körnek kínál, "filmszerű", kalandokkal teli történetet látványos formában.

A tánctalálkozóról szólva azt mondta, bemutatkozási lehetőséget kínálnak a magyar és külföldi tánctársulatoknak, a pécsi közönségnek pedig így módja van összehasonlítani a műhelyeket.

Gulyás Dénes Kossuth-díjas operaénekes, a teátrum operaigazgatója arról szólt, hogy folytatják a sorozatot, amelynek keretében olyan darabokat hoznak a városba, amelyeket korábban nem láthattak a városban. Az új évadban beavató jellegű mű, az SZFE hallgatója által rendezett Hazám, hazám című darab kerül újdonságként a nézők elé.

Vidákovics Szláven, a teátrum művészeti vezetője elmondta: sikeres évad van a teátrum mögött, ugyanis a kiemelkedő nézőszám mellett a sokszínűség, a megújulás és a kísérletezés is jellemezte a színház műsorát.

Az évad ismertetésekor kiemelte: szeptemberben A három testőr - avagy a királyné nyakéke című táncjátéka mellett is lesz premier a nagyszínházban. Shakespeare színművének felhasználásával Vinnai András és Nagy Péter István tollából, utóbbi rendezésében valósul meg a Vízkereszt vagy amit forgattok című ősbemutató, a darab "zavarba ejtő helyszíneken kutatja a szerelem és a művészet misztériumát".

Vajda Katalin zenés komédiája, a Pécsen 20 évvel ezelőtt bemutatott Anconai szerelemesek több mint 100 előadást élt meg. A jubileum apropóján második részt kap a történet Vidákovics Szláven rendezésében. A szereplők Ancona helyett 1989-ben egy balatoni SZOT-üdülőben találkoznak.

A hőstenor című, Ken Ludwig által írt, a Broadway-n nagy sikerrel játszott bohózatot Pécsen Lipics Zsolt rendezi, s Köles Ferenc főszereplésével kerül színpadra.

A Kossuth-díjas Bozsik Yvette Kurt Weill és Bertolt Brecht Koldusopera című zenés társadalmi szatíráját állítja színpadra jövő februárban, míg az évad utolsó nagyszínházi bemutatója Vidákovics Szláven rendezésében Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből készült azonos című dráma lesz áprilisban.

A kamarateremben két ősbemutató is lesz: Fejes Szabolcs, az SZFE egyetemi hallgatójának rendezésében a Hazám, hazám című sajátos operabeavatót, Tóth András Ernő rendezésében pedig Háy János a Délvidék című produkcióját tekintheti meg a publikum. Utóbbi művet a szerző a színház felkérésére írta.

Gyermekeknek és családoknak szóló bemutatók is kerülnek a kamaraszínházba. Erich Kästner Emil és a detektívek zenés kalandjátékát Tóth András Ernő rendezi, míg az Óz, a nagy varázsló című mesebalettet a pécsi tánctársulat adja elő.

Napjaink népszerű remekei Martin McDonagh filmjei, darabjai. Ezek közül a Vaknyugat című kerül színre Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas rendező iránymutatásaival, szintén a kamarában. A PNSZ legkisebb, egyben legbensőségesebb játszóhelyszínén, az N. Szabó Sándor Teremben a csendes, elmélyülésre alkalmas monodrámák kedvelőinek kínálják a Kossuth-díjas Visky András darabját, a Júlia - Párbeszéd a szerelemről című, személyes családi tragédiákat bemutató alkotását Füsti Molnár Éva előadásában.

A teátrum a következő évadban az elmúlt években bemutatott darabok közül többet is műsoron tart, így a publikum az évadban megtekinthet többek között A víg özvegy nagyoperettet, a Nyolc nő című bűnügyi komédiát, a Király beszédét, A mi utcánk című monodrámát és az Audiencia című szatírát is.

A színház produkcióiról, a jegy- és bérletvásárlási tudnivalókról a pnsz.hu, míg a nemzetközi tánctalálkozó programjairól a tanctalalkozo.hu oldalon olvashatók további részletek.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pécs

színház