Különleges programmal készül ez a vidéki település: több száz embert várnak

MTI   
  Megosztom
Különleges programmal készül ez a vidéki település: több száz embert várnak

A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivál rendeznek hétfőtől Szegeden.

A koncertsorozat célja, hogy olyan komolyzenei eseményre hívja a szegedi, vajdasági, bácskai, bánáti és a honi közönséget, amely kifejezi és erősíti a hit és a művészet határokon átívelő kapcsolatát. Az október 2-ig tartó fesztiválon olyan művek csendülnek fel, amelyek Szeged gazdag zenei életét tovább színesítik, és igazi komolyzenei ritkaságok.

A koncertek különleges hangulatát a szegedi székesegyház egyedülálló akusztikája biztosítja.

Másnap egy barokk est részesei lehetnek a fesztivál vendégei. Tóth Mónika dirigálásával Johann Sebastian Bach Goldberg Variációk barokk trióra és basso continuora című művét adja elő Gianni Maraldi (mélyhegedű), Michal Stahel (cselló) és Pétery Dóra (csembaló).

A fesztiválon három tudományos előadásra is várják az érdeklődőket: szeptember 25-én a Gál Ferenc Egyetem Klebelsberg-teremében Párducz Árpád, Janka Zoltán és Pál József professzorok komplex módon mutatják be a zene és a tudomány összefüggéseit.

Néhány éve a fesztivál keretében budapesti vendégkoncertet is rendeznek. Szeptember 27-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia nagytermében az Anima Musicae Kamarazenekar, Anasztaszija Csurakova operaénekes, Kim Un Cshe (Eun Che Kim) hegedűművész, Itai Navon zongoraművész, valamint a kínai származású csellista, Lila Mozart-műveket játszik. Az estet, melyen a Haffner-szimfónia két részben szólal meg - pontosan úgy, ahogyan az a mű egyetlen, még Mozart életében történt előadása során elhangzott – a fesztivál művészeti igazgatója Li Jon-Khukh (Yoon Kuk Lee) dirigálja. A koncertet másnap a szegedi közönség is hallhatja a székesegyházban.

A fesztiválhoz minden évben kapcsolódik jótékonysági rendezvény. Szeptember 29-én a székesegyházban a Korábban Érkeztem Alapítvány javára ad koncertet a Tóth Vera Band.

Szeptember 30-án a szegedi dóm ismét egy kamarakoncertnek ad helyet, melyen Ligeti és Bartók mellett Beethovent és Mozartot is hallhat majd a közönség. Az esten a szegedi Görög nővérek Bartók Béla Csodálatos mandarinjának részleteit adják elő zongorán.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

koncert

szeged

komolyzene