Különleges programmal várnak Szegeden: ilyen csak egyszer történik az évben

MTI   
  Megosztom
Különleges programmal várnak Szegeden: ilyen csak egyszer történik az évben

Mikrogépekkel, a mezőgazdaság szolgálatába állított mikroorganizmusokkal, pattogatott cirokkal és a világ első programozható zsebszámológépével is megismerkedhetnek azok, akik pénteken, a Kutatók éjszakáján ellátogatnak a szegedi kutatóintézetek és kiállítóhelyek programjaira – tájékoztatták a szervezők.

A Szegedi Tudományegyetem több mint négyszáz tudományt népszerűsítő eseménye mellett változatos programokkal várják az érdeklődőket a szegedi kutatóintézetek is. A HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpontban több mint harminc állomáson mutatják be az intézményben folyó tudományos munkát. A látogatók megismerkedhetnek a többi közt azzal, miként készíthetők néhány mikrométer méretű háromdimenziós tárgyak és hogyan lehetnek ezek a mikrogépek a kutatók segítségére a fizikai és biológiai kísérletekben. A szakmai programok mellett a legkisebb gyerekeket is érdekes kísérletekkel és kreatív kézműves-foglalkozással várják, a játszóházban félóránként érdekes tudományos kísérleteket mutatnak be.

A Bay Zoltán Kutatóközpont szegedi részlegében szó esik arról, hogyan állíthatók a mezőgazdaság szolgálatába a drónok, a műholdak és a mesterséges intelligencia továbbá miként segíthetnek a baktériumok, gombák és algák abban, hogy gazdaságosabban, kisebb környezeti lábnyommal megtermelt és egészségesebb élelmiszerek kerüljenek az asztalra.

Az ELI ALPS lézeres kutatóintézetben tartott előadásokon hallhatnak majd a vendégek az intézmény berendezéseiről, a nukleáris energiatermeléssel kapcsolatos tényekről és tévhitekről, a szörföző elemi részecskékről, a fény természetéről és a napelemek fejlesztéséről. Kísérletekkel demonstrálják többek közt az ultragyors folyamatok megfigyelését, a fény hullámtermészetét, a mély hőmérsékleteken fellépő jelenségeket, és arra is fény derül, hogy miért szeretik a sugárbiológusok a zebrahalakat. Azok pedig, akik jól válaszolnak a tavaly Nobel-díjjal elismert fizikusok kutatásaival kapcsolatos kérdésekre, az intézet érdeklődők elől elzárt részeibe is bepillanthatnak.

A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. látogatói megtudhatják mitől lesz jó a kenyér, milyen biotechnológiai módszereket alkalmaznak a növénynemesítők és a seprűkészítés mellett mire használható még a cirok. Akik megéheznek az eseményen még pattogatott cirokmagot is kóstolhatnak.

A Szent-Györgyi Albert Agorában található Informatika Történeti Kiállításon a Neumann-társaság jóvoltából az idén ötvenéves HP-65-öst, a világ első programozható zsebszámológépét is megismerhetik a látogatók. A technikatörténeti érdekesség a hetvenes években még az amerikai űrhajósokat is segítette az Apollo-Szojuz program során. Emellett a jeles magángyűjtők és szakértők előadásain szólnak még a programozható zsebszámológépek evolúciójáról és a kézi számítógépek, okostelefonok kialakulásáról is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szeged

szegedi tudományegyetem

kutatók éjszakája