Ez mekkora ötlet: különleges pihenőhely a Csinger-völgyi olvasókabin, ráadásul ingyenes + Fotók

HelloVidék   
  Megosztom
Ez mekkora ötlet: különleges pihenőhely a Csinger-völgyi olvasókabin, ráadásul ingyenes + Fotók

Olvasókabin a bükkök alatt?! Ki hallott róla? Ajka mellett, a Csinger-völgy száraz oldalágában, a Bányászati múzeumtól alig pár perc sétára található ez a formabontóan nagyszerű építmény! 

Ajka mellett, a Csinger-völgy száraz oldalágában, a Bányászati múzeumtól alig pár perc sétára található a formabontóan nagyszerű építmény, ami egy könyvtár olvasószobáját és egy éjjeli erdei menedék praktikumait ötvözi - írta a Természetjáró.

Ahogy megjegyezték:

a Bakony nyugati peremének bükkösében, az egykori szénbányászatáról ismert Csinger-völgyben, alig pár méterre a völgytalpon futó turistaúttól, de mégis a fák között találjuk e formabontó, kulturált bivakhelyet. Magasba törő hasáb formája, sallangmentes faszerkezete és a frontoldal nagy részét lefedő, 3 méteres üvegablaka szürreális megjelenést kölcsönöz a bükkök és gyertyánok között álló házikónak, mintha egy tudományos-fantasztikus film nyitójelenetébe csöppentünk volna. Az üvegablakon benézve vagy a hátsó oldali ajtón belépve könyvtár vagy olvasószoba hangulatával ragad meg az épület.

A két legnagyobb felületű oldalfal végig bepolcozva biztosít helyet a könyveknek és böngészési lehetőséget a kabinba érkezőknek. Útikalauzok, lexikonok, regények és gyermekkönyvek, de még a Búvár zsebkönyvek sorozata is rendelkezésünkre áll a menedékben töltött időben. A faszerkezetű kabin három szinten, a polcok közti tér harmadán kínál egyszerű farostlemez fekhelyeket, hogy eltölthessük az éjszakát vagy csak megpihenhessünk túránk végeztével. Három ember kényelmesen elfér, hatan pedig nagy egyetértés esetén fekhetnek a három szinten, amelyek közül a felső kettő függőleges falétrán érhető el.

A kabin tervezése

A kabin ötlete a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) diákjaitól származik, akik 2022-ben egy hét leforgása alatt építették meg a 6 méter hosszú és 5 méter magas, de csak 1,5 méter széles fakunyhót. Deszkaborítását égetéssel kezelték, így a faszerkezet láthatóbbá vált, és jobban beilleszkedik a környező bükk- és gyertyántörzsek alkotta erdőbe is. A projekt kivitelezését a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program finanszírozta, jelenleg a Kristály-völgy Egyesület üzemelteti és tartja karban az épületet.

Nyitvatartás

hétfő 00:00–24:00

kedd 00:00–24:00

szerda 00:00–24:00

csütörtök 00:00–24:00

péntek 00:00–24:00

szombat 00:00–24:00

vasárnap 00:00–24:00

Az olvasókabin egész évben ingyenesen látogatható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pápa

olvasókabin