Békéscsabára látogat Vuk: mutatjuk, hol találkozhatsz vele

MTI   
  Megosztom
Békéscsabára látogat Vuk: mutatjuk, hol találkozhatsz vele

Október 11-én mutatják be a Békéscsabai Jókai Színházban az évad első gyermekelőadását, a Vuk mesemusicalt Tarsoly Krisztina rendezésében.

Fekete István egy kivételes írója a magyar irodalomnak. Ifjúságinak mondott regényei nem csak az ifjúságnak szólnak; a természetbe és az állatokba ő mindig belevetíti az emberi világot, a társadalmat, a konfliktusokat. Miközben a rókák általában negatív szereplők, nála felemelkednek

- mondta az olvasópróbán Seregi Zoltán színházigazgató.

A rendező, Tarsoly Krisztina hasonlóképp vélekedett. Mint mondta, egy gyönyörű történetről van szó, amely kicsiknek és nagyoknak is szól, amelyen nemzedékek nőttek fel, amelyből 1981-ben az egyik legismertebb magyar animációs mese készült.

Nemcsak mese, hanem fejlődéstörténet is: a felnőtté válásról szól, arról, hogy mit jelent a család

- mutatott rá, hozzátéve, hogy minden állatfigura emberi tulajdonságokat hordoz magában. A karakterek bátorságra, szolidaritásra, humanizmusra tanítanak.

Mivel Fekete István nagyon szerette a természetet, Tarsoly Krisztina szeretné "valóban" az erdőbe vinni a nézőket, a "fő" díszlet ezért egy vetített erdő lesz. Ami nem természetes ebben a környezetben, az a simabőrű világa, ezért az lesz rajzolt

- árulta el.

A szereplők úgy jelennek meg a színpadon, ahogyan a gyerekek elképzelik őket, ahogy a valóságban is kinéznek. A simabőrű állatain, Nyaun, a macskán és Vahúron, a házőrzőn, valamint a két nép között álló Suton, a farkatlan rókán jelennek meg emberi kellékek: egy csokornyakkendő, egy cilinder, egy mellény

- mondta a rendező.

Tarsoly Krisztina elárulta, musicalként mutatják be a darabot, de a zenei betétek elkülönülnek a történettől.

Azok egyfajta varázslatos vetítéssel fűszerezett showelemek lesznek, ami után megy tovább a történet. A háttér itt nem az erdő lesz, hanem valami teljesen más

Csík Csaba, az egyik szerző elmondta, hogy miközben Fekete István leírásai a környezetről gyönyörűek, ha valaki olvassa, könnyen el tudja képzelni, de a színházban ezt a díszletek és a kellékek megmutatják a nézőknek. A színpadra inkább pezsgés, élet, vicc kell. Ezért olyan "bohókás, vidám, életteli mesefigurákat írtak bele a történetbe - a macskát és a mezei pockot - , amelyek beleillenek Fekete István világába". A darabban Szász Borisz, Lévai Attila, Kiss Viktória, Fehér Tímea, Szab Lajos, Szabó Zoltán és Balázsi Róbert játszanak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vuk

békéscsaba

színház

előadás