Bombasztikus programok várnak: idén több mint 60 helyszínen jelentkezik az Erőművek Éjszakája

MTI   
  Megosztom
Bombasztikus programok várnak: idén több mint 60 helyszínen jelentkezik az Erőművek Éjszakája

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az idén ötödik alkalommal szervezi meg az Erőművek éjszakáját, október 25-én különleges helyszínek és egyedülálló programok várják a látogatókat az ország több mint 60 pontján – közölte a hivatal az MTI-vel.


 


 

A rendezvény célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy a környezet védelme érdekében érdemes tudatosan bánni az erőforrásokkal – hangsúlyozták.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni október 7-től lehet a www.eromuvekejszakaja.hu/eromuvek/ oldalon.

Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője a közleményben ismertette: az idei Erőművek éjszakáján országszerte 62 helyszínen, mintegy 5000 látogatót várnak, bejárhatók lesznek a legnagyobb vízerőművek, a gázerőművek, a legkorszerűbb biomassza fűtőművek, víztározók és víztornyok, és meg lehet ismerkedni az atomenergia működésével is.

A villamosenergia- és a távhőtermelés, a víziközműszolgáltatás és a hulladékgazdálkodás műszaki hátterének megismerése elősegíti a szemléletváltást, ami hosszú távon hozzájárul a hatékony és környezettudatos energiafelhasználáshoz – tette hozzá a szóvivő. A közlemény szerint az Erőművek éjszakáján a látogatók szakértő idegenvezetők segítségével ismerhetik meg az erőművekben, a fűtőművekben, a víziközmű-szolgáltatóknál és a hulladékfeldolgozó üzemekben zajló munka érdekességeit és a berendezések működését.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) ebben az évben is csatlakozik az Erőművek éjszakája programjaihoz, és a rendezvénnyel egy napon, október 25-én rendezi meg a Távhőszolgáltatás napját – írták a közleményben. Orbán Péter, a MaTáSzSz főtitkára a közleményben kiemelte, a megújuló energia került az idei évben a középpontba. A szövetség kiemelt célja a hazai távhőellátás zöldítése, amelyben jelentős szerepe van a biomasszának, a geotermikus energiának, a hulladéknak és az ipari és technológiai folyamatokból keletkező hő hasznosításának.

A somogyi programokat így ajánlják:

Mi történik a vízzel, miután eltűnik a lefolyóban? Hogyan tudunk környezettudatosan energiát előállítani? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ha október 25-én ellátogatunk az Erőművek Éjszakája Somogy vármegyei programjaira. Siófokon a szennyvíztisztítás folyamataival, Kaposváron pedig a hagyományos, valamint a megújuló, biomassza alapú hő- és villamosenergia termelés alapjaival és folyamatával ismerkedhetünk meg. Érdemes felkerekedni, és az őszi szünetet egy igazán izgalmas programmal indítani, amely betekintést enged a hazai energiatermelés kulisszatitkaiba.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erőművek éjszakája