Jó mókának tűnhet: pedig hatalmas károkat okozhatunk ezzel a madárvilágban

HelloVidék   
  Megosztom
Jó mókának tűnhet: pedig hatalmas károkat okozhatunk ezzel a madárvilágban

Jópofa elfoglaltság a vízpartok mentén kenyérdarabokat dobálni a vadkacsáknak és a hattyúknak. Jó, ha tudjuk azonban, hogy a vízimadarak etetése nem ajánlott, azzal több kárt okozunk, mint hasznot - írja a nool.hu.

Ahogy a portál írja, a szakemberek azt látják, hogy az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában fontos információknak. A vízimadarak etetése ugyanis nemcsak felesleges, de tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében arra kéri a víz mellett sétálókat, a kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat! Azok életmódja és túlélési szabályai ugyanis alapvetően eltér a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért etetésük több szempontból is káros:

  • Kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést.
  • Növeli a zsúfoltságot és a madarak közötti agressziót, fokozza a sérülésveszélyt és a fertőző betegségek, mindenekelőtt az emberre is veszélyes madárinfluenza terjedését.
  • A feleslegesen kiszórt táplálék vonzza a patkányokat, segíti a szaporodásukat, szennyezi a környezetet és rontja a víz minőségét.
  • A hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék" diéta megbetegíti a madarakat, akár röpképtelenné téve az etetőhelyen felnövekvő fiókákat.
  • Önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz.
  • Rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket.

A vízimadarak etetése sajnos öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik. A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen állatot, tovább etetik őket. A fagyok beköszöntével a létszám a vonulásukat, a kóborlásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immár több madárral kezdődik újra a folyamat

- írja az egyesület közleményében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

madáretetés

madarak etetése

őszi madáretetés

vízimadarak etetése

vízimadarak