Egy könyvben minden, amit most érdemes tudni Tokajról

HelloVidék   
  Megosztom
Egy könyvben minden, amit most érdemes tudni Tokajról

Néhány hete, a nyári-őszi turisztikai csúcsszezonra időzítve jelent meg a Tokaj Kalauz - Tokaj Guide legújabb kiadása. Szerzője, Ripka Gergely tíz éve járja a legfontosabb (és egyik legnagyobb) történelmi borvidékünket, Tokaj Hegyalját: bor-szaktudására, tapasztalatára és helyismeretére alapozva a magyar piacon egyedülálló turisztikai, borturisztikai „útikönyv” született.

A kiadvány Tokaj Hegyalja meghatározó borászatai mellett angolul és magyarul mutatja be a régió látványosságait, települési és profil-szerinti bontásban egyaránt. A borászatok mellett helyet kaptak benne a környék legfontosabb éttermei, szálláshelyei, külön listán szerepelnek a vízi programok szervezői, a kirándulóhelyek, a fesztiválok, rendezvények.

Természetesen a fókusz a borokon van: több tucatnyi borászat, az elmúlt évtizedek évjáratainak bemutatása mellett maga a borkészítés, a borrégió trendjei is szerepet kapnak – így a kiadvány jóval többet nyújt, mint egy, turistáknak szóló kézikönyv. Ezeket a tartalmakat egészítik ki az egyes településekről, dűlőkről készült informatív, azonnal használható adatok, térképek, és a gazdag illusztrációs anyag, ami egész évben hasznos útitárs lehet a borvidékre látogatóknak.

Fotó:  Szmodits Balázs
Fotó: Szmodits Balázs

Ripka Gergely a HelloVidéknek elmondta, kimondottan sok idő és energia egy ilyen átfogó kötet készítése. Ráadásul abból a szempontból sem volt egyszerű dolga, hogy a kétnyelvű kiadáshoz olyan angol anyanyelvi lektort kellett találnia, aki a borokhoz is ért. A friss kiadvány teljesen szerzői gondozásban, szabad és független kiadványként mutatja be hazánk egyik legjelentősebb borvidékének értékeit, a teljesség és a minőség együttes igényével.

A szerző május végéig például egyfajta „turnén” mutatja be Erdélyben és Lengyelországban a kötetet és a tokaji borokat, ősszel pedig Nyugat-Európában is tervez hasonló promóciót.

A könyv a borászatok és desztinációk számára teljesen ingyenes szereplést kínál, ez a tervek szerint a későbbi kiadásokban sem változik majd.


Ebből adódóan is mindenki lelkes, örül a kiadványnak, de én ezt nem csak gesztusnak, hanem eszköznek szánom nekik, amivel visszaadni szeretnék valamit ennek a világnak és benne Tokajnak: használják a helyiek, adják a vendégeiknek, benne van minden, ami izgalmas és szép Hegyalján – tette hozzá a szerző.

Gyakorlatilag havonta jelenik meg egy-egy olyan szereplője a borvidéknek, aki érdekes, aki valamiért karakter, önálló kis sztori, legyen szó akár sajtműhelyről, pálinkafőzdéről vagy egy kellemes kis minifesztiválról. Ripka Gergely az idei évtől teljesen szabadúszóként foglalkozik Tokajjal, és hosszú távon is a borvidéken, a borvidékkel képzeli el a jövőjét. Mint mondja, Tokajban annyi minden megvan: szépség, izgalom, egyediség, történelem, termőhelyi, természeti sajátosságok, és ha ez nem lenne elég, még a világ egyik legjobb bora is itt készül.

Fotó:  Szmodits Balázs
Fotó: Szmodits Balázs

„Tíz éve járom a borvidéket és mind a mai napig újra és újra meglep, sőt kicsit megrendít az, hogy mennyi szépség, kétség, nagyszerűség és kihívás szorult ebbe a tájba, ami az elmúlt harminc évben megannyi értékes embert vonzott magába. Kell valaki, aki elmeséli a történetüket."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

tokaj

tokaj-hegyalja

tokaj kalauz

ripka gergely

utazás