Ők vásárolják fel sorra a Dráva menti földeket: mutatjuk, mire készülnek

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Ők vásárolják fel sorra a Dráva menti földeket: mutatjuk, mire készülnek

A folyók szerves részét képezik életünknek, fontos, hogy együtt tudjunk élni velük. Az általános gondolkodásban az emberek kihasználják a víz adta lehetőségeket, felhasználják erejüket a vízerőművekkel vagy még a múltban városokat hoztak létre partjaikon. Ez azonban sokszor a folyó ökoszisztémájának összeomlásával jár. A szakemberek most azon dolgoznak, hogy Közép-Európa legcsodálatosabb folyamát, a Drávát megóvják és revitalizálják a “megrongált” szakaszait.

A Dráva ökoszisztémája az elmúlt években szinte teljesen felborult az Ausztriában, Szlovéniában és Horvátországban épített huszonkét vízerőmű miatt, mivel itt mesterséges mederbe terelték a folyót és csak nagyon rövid természetes folyószakasz maradt meg. A Dráva horvát-magyar szakasza az egyik utolsó természetközeli folyó Közép-Európában. A Dráva Life projekt célja, hogy javítsa a folyóparti ökoszisztéma állapotát 300 kilométer hosszan, melyből 196 kilométeren Magyarország is érintett.

Természetesen minden intézkedés kihatással van a folyó mindkét odalára. Ha lelassul a víz, ha megnyílik egy új ága a folyónak, ha a folyó ökoszisztémája javul, az nyílván kihat a magyar oldalra is

- emelte ki Györfi Emőke a WWF Ausztria projektfelelőse.

A projekt legnagyobb nyertesei a Natura 2000 területek veszélyeztetett élőhelyei és az ott élő fajok lesznek. Az intézkedéseknek köszönhetően sokkal kisebb lesz az árvízfenyegetettség és a folyó mentén élők sokkal jobban ki tudják használni a Dráva adta lehetőségeket. Az árvízvédelmi intézkedéseket hét mintaterületen valósítják meg úgy, hogy a mellékágakat visszakapcsolják a folyóhoz. Ezeket a beavatkozásokat úgy hajtják végre, hogy a meglévő árvízvédelmi rendszereket ne veszélyeztessék.

A Dráva sebes folyása miatt medre folyamatosan mélyül, ezáltal hatással van a talajvízszint csökkenésére is. Ha nem lassítják a folyót és tovább mélyül, akkor azok a mellékágak, melyek jelenleg szerves részét képezik az ökoszisztémának leválnak vagy kiszáradnak vagy holtágak jönnek létre melyek élővilága teljesen megváltozik. Klaus Michor, a Revital Integrative Naturraumplanung ügyvezető-igazgatója évtizedek óta elkötelezett a folyó revitalizációja mellett. A szakember kiemelte, hogy “a meder mélyülés nem csak az élővilágra hanem akár a mezőgazdaságra is nagy hatással lehet, mivel a talajvízszint csökkenésével gyakoribbá válik a szárazság, s ez idővel állandósul, így többet kell öntözni a terményt”.

Fontos kiemelni, hogy a szakemberek minden helyzetben próbálják egyeztetni az érintettek érdekeit. A projekt véghezvitelével tehát mind a természet mind az érintettek jól járnak, hiszen javulni fog a folyóvíz beszivárgása a talajvízbe, így a taljvízszint megemelkedik és stabilizálódik, és a Dráva ártér ökoszisztémája is jobban tud majd alkalmazkodni az éghajlatváltozás negatív hatásaihoz.

Ezt csak úgy lehet kivitelezni ha mindenki összefog és az érdekeket egyeztetni tudják. A Dráva mentén pár száz kilóméteren öt országnak kell összehangolt munkát végezni, hogy a folyó mindkét partja újra egészséges legyen.

A program részeként az állatvilág védelme mellett fontos hangsúlyt fektetnek a szakemberek a növényzetre is. Az Apró gyékényt és a Csermelyciprust, ahogy Klaus Michor fogalmazott, “nem lehet megenni vagy elszívni. Ezek a növények a természetnek fontosak.” Mindkét növény az egészséges, dinamikus ökoszisztéma mutatója emellett pionírek, melyek eltűntek a Dráváról. A horvát szakaszon 2014-ben látták az utolsó Csermelyciprust, de egész Európában kezd teljesen eltűnni a folyószabályozások miatt, mivel nagyon kevés érintetlen állapotú folyó található Európa szerte.

A folyó azon szakasza, ahol a projekt fut, egy viszonylag érintetlen övezet, ilyen Nyugat-Európában ritkán fordul elő. Akkor derült ki, amikor a vasfüggöny ledőlt, hogy van itt egy csodálatos természeti érték, amit fel kellene fedezni és meg kell őrizni

- hangsúlyozta Györfi Emőke.

A tervek szerint ezeket a növényeket visszatelepítik a folyó projekttel érintett szakaszára, ebben a munkában a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is részt vett. A PTE Farmakoknóziai Intézetének egyetemi adjunktusát Dr. Purger Dragica-t bízták meg a felméréssel, hogy visszatelepíthetőek-e a növények, illetve, hogy léteznek-e, és ha igen, akkor hol vannak olyan élőhelyek, ahol megélnének ezek a növények. A szakember a kutatások folyamán azt találta, hogy több olyan szakasz is van a Mura-Dráva találkozásánál, ami megfelelne a növényeknek.

A tavalyi évben több csemetét is megpróbáltunk visszatelepíteni több ponton is a Dráva partján, de sajnos az akkori magas vízszint nem tette lehetővé a növények megmaradását

- tette hozzá a projekt felelőse.

A múlt év időjárási viszonyai és a Dráva magas vízállása miatti sikertelenség csak még nagyobb erőt adott a projekt folytatásához, és amint megvan minden engedély és az időjárás is engedi, újra kezdődik az Apró gyékény szaporítása. A Csermelyciprus esete kicsit nehezebb, mivel szinte teljesen kihalt, így a horvát Dráva genetikai anyaga valószínű, hogy teljesen elveszett. Pár idősebb egyedből lehet esetleg bujtást szedni vagy magok elvetésével talán megoldható még a probléma.

Ez a példa is mutatja, hogy megéri az összefogás, hiszen a Dráva ökosziszétémájának javulásával minden szereplő jól jár, az élővilág, a horgászok, a mezőgazdászok és a turisták is. A projekt fontos célja a szemléletformálás, hogy az emberek megértsék, hogy a folyamatok az ő javukat is szolgálják. A partnerek megpróbálják elérni, hogy szaporodási időszakban az emberek ne zavarják a folyó madárvilágát. Magyarországon például szabályozva vannak a kenutúrák időszakai, hogy ne zavarják az evezősök a madarakat a párzási- és a költési időszakban.

A szakemberek emellett feltérképezték a Dráva teljes területét, a horvát és a magyar oldalon is felosztották, természeti és látogatói zónákra a folyó szakaszait, hogy hol vannak a nagyon érzékeny élőhelyek. A turisztikai fejlesztésekkel kapcsolatban fontos, hogy ezeket a zónákat figyelembe vegyék a különböző egyesületek, irodák és egyeztessenek a horvát vízügyi szakemberekkel, erdészekkel is. Például ha egy híd építéséről van szó akkor, azt már egy amúgyis emberek által használt részre tervezzék. A turisztikai zónák kialakításánál arra is figyeltek, hogy ha az egyik oldalon már turistapont került kialakításra, akkor a folyó másik oldalán is oda koncentrálják ezeket a lehetőségeket, gondolva ezzel arra, hogy a többi terület így “érintetlen” maradhat.

A Dráva Life projekt keretein belül fontosnak tartják, hogy edukálják az embereket, így oktatóközpontok, tanösvények, információs központok és megfigyelő tornyok segítik a tájékozódást. Emellett a költőhelyeket táblák jelzik, hogy körültekintésre intsék az kirándulókat A helyiek és az iskolák bevonásával pedig számtalan kampány hívja fel a figyelmet a Dráva revitalizációjának fontosságára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dráva

dráva life

györfi emőke

wwf

wwf ausztria

natura 2000

klaus michor

revital integrative naturraumplanung

pécsi tudományegyetem

mura-dráva

természet

természetvédelem

revitalizáció