Hatalmas fejlesztés Tatabányán: új vasúti aluljáró épülhet

MTI   
  Megosztom
Hatalmas fejlesztés Tatabányán: új vasúti aluljáró épülhet

Megkezdődhet egy új vasúti aluljáró építése és az ahhoz kapcsolódó útfejlesztés Tatabányán, a Budapest-Bécs vonalon, miután aláírta a 6,7 milliárd forintos létesítmény kivitelezési szerződését az önkormányzat, a kivitelező A-Híd Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a város polgármestere.

Szücsné Posztovics Ilona elmondta, az aluljáró az odavezető 800 méteres autóút, az ahhoz tartozó kerékpársáv és gyalogosjárda a város Bánhida és Sárberek részeit köti majd össze, várhatóan 2022 végétől. A kivitelezés közben biztosítani kell a vasúti fővonalon a közlekedést.

A hetvenezres lakosú megyeszékhely 17 kilométer hosszan terül el, a várost kettévágja a Budapest-Bécs vasútvonal. A sűrűbben lakott területeken jelenleg csak három helyen lehet keresztezni a vasutat, ez jelentősen lassítja a közlekedést.

A beruházást a Modern városok program keretében valósítják meg, fele-fele részben hazai, illetve uniós források felhasználásával. A projektre a megállapodás megkötésekor bruttó 6,1 milliárd forintot terveztek. A város koncepcióterve alapján a NIF Zrt. lefolytatta a közbeszerzési eljárást, az ajánlatok közül a legkedvezőbb vállalási ár 511 millió forinttal volt magasabb a rendelkezésre álló forrásnál.

Tatabánya közgyűlése a korábbi polgármester, Schmidt Csaba önálló képviselői indítványára úgy döntött, hogy a város az aluljáróra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból átcsoportosít 249 millió forintot, továbbá a hiányzó 262 millió forintot megelőlegezi a 2020-as költségvetésből, és kéri a kormányt a támogatás kiegészítésére.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tatabánya

beruházás

korszerűsítés

modern városok program