Jelentős gazdasági veszteségekkel indul az idei hajózási szezon a Balatonon

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Jelentős gazdasági veszteségekkel indul az idei hajózási szezon a Balatonon

Még az optimistább forgatókönyvek szerint is rendkívül jelentős gazdasági veszteségekkel kell szembenéznie a Balatoni Hajózási Zrt-nek (BAHART) 2020-ban. A társaság a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel áprilisban arra kényszerült, hogy a személyhajózási szezon hagyományos húsvéti indítását elhalassza. Igazodva a központi kormányzati intézkedésekhez, a járványügyi helyzet új, enyhébb fázisba lépésével csak most hévégén, május 30-án indítják el az első menetrendi és sétahajójáratokat a Balatonon. Az idei évben rendhagyó keretek között, ünnepélyes megnyitó nélkül veszi kezdetét a 174. hajózási szezon a magyar tengeren. A HelloVidék erről kérdezte a BAHART PR-munkatársát.

HelloVidék: Az új koronavírus-járvány nyomában kialakult krízishelyzet mindenkit kihívások elé állított. Hogy élte, illetve éli ezt meg a BAHART?

BAHART: A pandémia egyértelműen megviselte a magyar gazdaságot, ez alól a BAHART sem kivétel. A járványügyi helyzet miatt a társaságunk, sok más turizmusból élő vállalkozáshoz hasonlóan rendkívül nehéz helyzetbe került. Áprilisban arra kényszerültünk, hogy a személyhajózási szezon hagyományos húsvéti indítását elhalasszuk, így a 174. hajózási szezon csak szinte egy hónap késéssel, a járványügyi helyzet új, enyhébb fázisba lépésével, igazodva a központi kormányzati intézkedésekhez, 2020. május 30-án startol. Az első menetrendi és sétahajójáratokat ezért rendhagyó keretek között, ünnepélyes megnyitó nélkül indítjuk el. Emellett a révközlekedés utasforgalmi adatai is jelentősen elmaradnak az ilyenkor szokásostól. Társaságunknak még az optimistább forgatókönyvek szerint is rendkívül jelentős gazdasági veszteségekkel kell szembenéznie 2020-ban. A kialakult helyzetben alapvető és legfontosabb célunk ezért a veszteségek minimalizálása és a munkahelyek többségének megmentése.

Mivel telt a téli és tavaszi felkészülési időszak?

A BAHART-nál a téli és tavaszi felkészülési időszakban a kialakult járványügyi helyzet ellenére sem állt meg az élet. A társaság munkatársai a megszokott módon dolgoztak a hajók és a kikötők szezoni felkészítésén az utas- és üzembiztonság szempontjait szem előtt tartva. A hajók előre tervezhető, szezoni üzemkiesését megelőző karbantartási feladatait is elvégeztük az üzemszünet során. Ennek keretében megtörténtek a hajók szükséges hatósági parti szemléi is. Az utazóközönség számára nem feltétlenül látványos, de a biztonságos hajózást szolgáló kikötői fenntartási munkákat is végrehajtottuk, így befejeződött például a balatonmáriafürdői hullámvédő móló karbantartása. Keszthelyen egy több hónapos beruházás során építtettük és újíttattuk fel az állomás épületét. Az utasigényeket a korábbiakhoz képest színvonalasabban kiszolgáló új pénztár- és üzlethelyiséget, valamint egy kisebb várótermet is kialakítottunk ki. Szántódrévben és Tihanyrévben kerékpáros pontot létesítettünk, illetve kerékpártárolókat és kerékpáros szerszámokat helyeztünk ki az utasok számára.

A korlátozások enyhítésével először a vidéki, majd a Pest megyei, végül a budapesti lakosság is újra „kiszabadult” a korábbi bezártságból. Ennek nyomát mennyire lehetett észre venni a májusban elindult komp járatokon?

2020. január 1. és május 24. között vizsgálva a révközlekedés forgalmi adatait a tavalyi év azonos időszakához képest az utasszám tekintetében 50 százalékos a gépjárművek esetén 41 százalékos, a szállított kerékpárok számában pedig 56 százalékos visszaesést regisztráltunk.

Hogyan készül a BAHART a pünkösdi szezonnyitóra?

Társaságunk a pünkösdi szezonnyitóra a legnagyobb utaslétszám befogadására alkalmas kilenc hajót állítja forgalomba, valamint további kettő tartalékhajót. A települések között közlekedő menetrendi hajózás a szezonindulás első két hetének minden napján a négy legforgalmasabb útvonalon lesz elérhető az utazóközönség számára. Ezek a Balaton két partját összekötő, kiránduló járatok napi négy alkalommal közlekednek majd Siófok-Balatonfüred-Tihany, Balatonboglár-Révfülöp és Fonyód-Badacsony útvonalakon, valamint napi három alkalommal Balatonmáriafürdő és Balatongyörök települések között. Ezzel egyidejűleg a sétahajó járatokat is elindítjuk összesen kilenc kikötőből. Már az első két hét minden napján indul sétahajó Siófokról, Balatonfüredről, valamint Keszthelyről. A hétvégi napokon pedig további hat kikötőből – Badacsonyból, Balatonboglárról, Balatongyörökről, Balatonlelléről, Balatonmáriafürdőről, valamit Révfülöpről – is elérhető lesz az egyórás sétahajózási szolgáltatás.

Miben lesz más ez a szezon?

A BAHART alkalmazkodik a kormányzati rendelkezésekhez, ezért kéthetes periódusokban hirdetjük meg személyhajózási menetrendet. Folyamatosan nyomon követjük majd az utasforgalom alakulását, és szükség szerint rugalmasan módosítjuk, folyamatoan aktualizáljuk a meghirdetett menetrendet és kapacitásokat.

Milyen járványügyi intézkedéseket foganatosított a társaság?

A központi, kormányzati rendelkezésekhez igazodva alakítottuk az aktuális intézkedéseket, valamint átmeneti utazási feltételekkel biztosítjuk a szolgáltatásainkat. A kompközlekedést érintő aktuális intézkedések 2020. május 25-től érvényesek, miszerint:

  • a tömegközlekedési eszközökhöz hasonlóan, a kompok zárt utasterében kötelező a szájmaszk viselése (vagy azt helyettesítő kendő, sál), a nyitott fedélzeten a maszk viselése ajánlott;
  • a pénztáraknál, a kikötőkben és a kompok fedélzetén kötelező a rendeletben előírt, minimum 1,5 méteres távolságtartás egymástól;
  • továbbra is kérjük, hogy mellőzék a készpénzben történő fizetést, a jegyek kiváltásakor használják bankkártyájukat;
  • 2020. május 29-től június 18-ig az előzetesen meghirdetett éves menetrendben rögzítettekhez képest az aktuális kompjárat-indulás és napi üzemelési időszak a következők szerint biztosított: Szántódrév kikötőből indulások 6.40 és 20.40 óra között 40 percenként, Tihanyrév kikötőből 7.00 és 21.00 óra között 40 percenként.

Miben változik idén a személyhajózás?

A személyhajózást érintő aktuális intézkedések között is találhatunk néhány újdonságot:

  • A tömegközlekedési eszközökhöz hasonlóan, a hajók zárt utastereiben egyelőre kötelező a szájmaszk (vagy azt helyettesítő, arcot eltakaró kendő, sál) viselése. A kellemetlenségek elkerülése céljából arra kérjük az utasokat, hogy ezekről mindenki előzetesen maga gondoskodjon, mivel szájmaszkot a pénztárakban nem árusítunk. Szájmaszk hiányában a pénztáros munkatársak megtagadhatják a jegykiadást, a hajós személyzet pedig a hajóra történő felszállást. A hajók nyitott fedélzeti részein a szájmaszk viselése ajánlott.
  • Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy az egymástól számított, rendeletben előírt 1,5 méteres távolságot a kikötőben, a pénztáraknál és a hajók fedélzetén is – az egy háztartásban élők kivételével – tartsák be.
  • A hajókon szállítható utasok számára maximális befogadóképességhez képest átmenetileg csökkentjük, emiatt a jegyek minden hajójáratra csak korlátozott számban lesznek válthatók. Annak érdekében, hogy a legtöbb hajózni vágyó utast a fedélzetre tudjunk engedni, a nagyobb befogadó képességű hajókat állítjuk forgalomba.
  • A megváltott menetjegyek kizárólag a jegyen szereplő, adott időpontra szóló utazásnál használhatók majd fel, ugyanazon útvonalon korábbi vagy későbbi járatra nem érvényesek. Erre a korlátozott befogadóképesség miatt van szükség, hogy a szállítandó utasok száma előre tervezhető legyen.
  • Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy a települések között közlekedő menetrendi járatokra a retúrjegyek vásárlását részesítsék előnyben, az ismételt pénztári sorban állás elkerülése végett, valamint kérjük, hogy mellőzzék a készpénzben történő fizetést, a jegyek megváltásakor használják (érintős) bankkártyájukat.
  • A BAHART személyhajózási szolgáltatásait a járványügyi helyzetben és ahhoz kapcsolódó korlátozó intézkedések mentén minden utas saját felelősségére veszi igénybe, az utazással összefüggésbe hozható esetleges megbetegedésekért felelősséget nem vállalunk.

Milyen újdonságokkal indul a szezon?

A BAHART újításként valamennyi hajóján tájékoztató plakátot helyez el adott hajó bemutatásáról. A plakátokon szereplő úgynevezett QR kód mobiltelefonnal történő beolvasásával az utasok akár útközben, akár a későbbiekben is meghallgathatják a hajók történetét a BAHART honlapját felkeresve. A hajókról szóló érdekességek mellett a balatoni településekről és azok látnivalóiról is hallhatnak majd tájékoztatókat a hajók fedélzetén az utazás során. A hajók többségre kihelyezett televízió készülékek, kijelzők segítségével pedig megnézhetik az egyes balatoni települések bemutatkozó filmjeit, valamint a BAHART imázsfilmjeit is.

Lesznek-e rendkívüli kedvezmények a helyzetre való tekintettel?

Az idei szezon első hétvégéjét máris akcióval indítjuk. Május 31-én gyereknap alkalmából meglepetéssel kedveskedünk minden hajóra felszálló gyermeknek, ugyanis a megvásárolt gyerekjegyek mellé még egy ajándék figurát adunk nekik ajándékba. A BAHART kártya több típusa pedig minden személyhajózási és kompszolgáltatásra jelentős kedvezményt biztosít a jegyek kiváltásakor.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

bahart

hajózás

magyar tenger

balatoni hajózás