Hol találjuk hazánk kerékpárbarát településeit? Most kiderül!

HelloVidék   
  Megosztom
Hol találjuk hazánk kerékpárbarát településeit? Most kiderül!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a helyi önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások kerékpározásra ösztönző intézkedéseit, támogató hozzáállását ismeri el a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely címekkel. Az idei pályázati kiírásra elektronikus úton lehet jelentkezni 2020. július 15-én 12 óráig.

A kerékpározás az egyik legalacsonyabb helyigénnyel rendelkezik a városi közlekedésben. Rövidebb távokon a leggyorsabb eljutási lehetőséget biztosítja, mert a közlekedési torlódások nem késleltetik a kerekezőket, és parkolóhelyet sem kell keresniük. A biciklizés nagymértékben hozzájárul a környezetbarát, fenntartható közlekedéshez, hatékony eszköze az egészségmegőrzésnek is.

A kerékpáros forgalom részarányának növelését az infrastruktúra fejlesztése és az eredményes szemléletformálás segítheti elő. A közlekedési módot a biciklisták igényeivel közvetlenül találkozó önkormányzatok és munkaadók hatékonyabban népszerűsíthetik, erre bátorítanak a Kerékpárosbarát címek is, amelyekkel jelenleg 9 település és 11 munkahely büszkélkedhet.

A kormány határozottan támogatja a kerékpározás térnyerését az autós közlekedés azonos szabadságfokot, közvetlen eljutást biztosító alternatívájaként. 2010 óta mintegy 1300 kilométer új kerékpáros útvonal fejlesztése történt meg Magyarországon. A teljes kerékpározható hálózat hossza, a kiépített és kijelölt utakat is beleértve, 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert. A kényelmesebbé és biztonságosabbá váló kerékpározás egyre több helyen kínálhat ésszerű alternatívát az egyéni autóhasználattal szemben a mindennapokban, vonzó kikapcsolódási lehetőséget a hétvégéken, a vakáció idején

- mondta Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A pályázatra négy-négy kategóriában jelentkezhetnek a munkahelyek (multi, nagyvállalat, kkv, közintézmény) és a települések (megyei jogú város vagy fővárosi kerület, város, nagyközség, község) is. A regisztrációs felület a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapján érhető el.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

innovációs technológiai minisztérium

kerékpárosbarát város

település

város

pályázat