Egyre drámaibb a helyzet: az áradó Tisza komoly gondokat okoz

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Egyre drámaibb a helyzet: az áradó Tisza komoly gondokat okoz

A Tisza felső szakaszán a magas vízállás miatt több településnél szünetel a kompközlekedés. A Sajó áradása miatt pedig több útszakaszt is lezártak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az Útinform friss közleménye szerint, zárva tartják a 35-ös főút felől a Kesznyétenre vezető utat, így Tiszaújvárosba csak 40 km-es kerülővel, a Kiscsécs - Köröm - Bőcs - Sajólád - Muhi - Nagycsécs - Tiszaújváros útvonalon lehet eljutni. Továbbra sem járható a 26-os főútról a Sajókazára vezető út, ezért Múcsony felé kell kerülni, Muhi és Köröm között sem jár a komp.

743 centméteren tetőzött a vízszint

A Felső-Tiszán folytatódik az árhullám levonulása - tette közzé tegnap a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság is.

Tájékoztatásuk szerint a Tisza Vásárosnaményig ütemesen apad, szombaton a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítve 743 centméteren tetőzött a vízszint. A sorozatosan egymásra futó árhullámok miatt jelenleg Záhony térségében tetőzés közeli a vízállás, lejjebb még árad a folyó.

A védvonalak mentén elsőfokú készültség van érvényben Olcsvaapátitól Szabolcsveresmartig, Dombrád és Tiszabercel térségében a magas vízállások miatt fenntartják a másodfokú riasztást. Szombaton Vásárosnaménynál másodpercenkénti 1750 köbméteres vízhozamot mértek a Tiszán a szakemberek.

A megáradt Tisza és Bodrog folyók között elöntött Bodrogköz, Bodrogkeresztúr határában 2021. február 13-án. MTI/Balázs Attila
A megáradt Tisza és Bodrog folyók között elöntött Bodrogköz, Bodrogkeresztúr határában 2021. február 13-án. MTI/Balázs Attila

A Szamoson, a Túron és a Krasznán apadás kezdődött, utóbbi két folyón azonban a jelenlegi magas vízállások miatt még másodfokú szint mellett védekeznek. A Lónyay-főcsatornán a kismértékű vízszintemelkedés miatt a legenyhébb készültségi szint van érvényben.

A belvízzel elöntött terület az igazgatóság működési területén 12 500 hektár, ennek csaknem fele vetés és szántó.

Az időjárási előrejelzések szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén nem várható jelentős csapadék, az árhullámok levonulása folyamatos lesz.

Címlapkép: MTI/Vajda János

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tisza

borsod

áradás