Milliós támogatás a falunak: felújítják a sárszentlőrinci Petőfi emlékházat

MTI   
  Megosztom
Milliós támogatás a falunak: felújítják a sárszentlőrinci Petőfi emlékházat

Felújítja a sárszentlőrinci önkormányzat a településen működő Petőfi emlékházat a Teleki László Alapítvány népi építészeti programjának kiemelt támogatásával - közölte a Tolna megyei település polgármestere.

Az alapítvány csaknem húszmillió forintot ítélt meg a múzeumépület felújítására, amelyhez az önkormányzat kétmillió forinttal járul hozzá

- mondta Sátor Géza.

Hozzátette, a rekonstrukcióra azért van szükség, mert a több mint 200 éves épület teteje beázik, falai több helyen vizesednek. A jövő héten kezdődő munka során teljes körű felújítást végeznek, kicserélik a tetőt és a födémet, megerősítik a falak alapjait, megújulnak a nyílászárók. Emellett az eredetihez hasonlóan építenek át olyan részeket - például betonlépcsőt -, amelyek nem illenek az épület stílusához. A népi lakóház homlokzata egy 1884-ben készült rajzon szereplő állapotot tükröz majd; a felújítás június végén fejeződik be.

Az emlékházat 2008-ban adták át Sárszentlőrincen, abban a 19. század elején épült házban, ahol Petőfi itteni gimnáziumi évei alatt, 1831-ben és 1832-ben lakott. A későbarokk stílusú, eredetileg jegyzői lakás ma műemléki védelem alatt áll. A múzeumban fotók, kéziratmásolatok, a korhoz kötődő használati tárgyak idézik fel a költő alakját. Petőfi később, 1845-ben is járt a községben, amikor a közeli Borjádon egykori iskolatársa, Sass István vendége volt; ekkor írta A négyökrös szekér című versét.

A falu polgármestere azt mondta, az emlékház a felújítás után megfelelő körülmények között tudja fogadni a látogatókat, és bekapcsolódik a 2022-23-as, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Petőfi-emlékév programjaiba.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

petőfi

petőfi sándor

népi építészet

támogatás

sárszentlőrinc

falu