Döbbenetes számok: kedd reggelig 178 894 menekült érkezett Magyarországra

MTI   
  Megosztom
Döbbenetes számok: kedd reggelig 178 894 menekült érkezett Magyarországra

Kedd reggelig 178 894 ember érkezett Magyarországra Ukrajna felől az öt határátkelőhely valamelyikén - közölte a kormányszóvivő kedden Budapesten a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács ülését követő sajtótájékoztatón.

Szentkirályi Alexandra azt mondta: az országba érkező menekültek ellátása folyamatos, akár átutazóban vannak, akár hosszabb ideig tartózkodnak Magyarországon.

Ismertette: keddig a katasztrófavédelem 3252 embernek - köztük 1780 gyermeknek - biztosított szállást.

A segítségpontok ellátása folyamatos, Aranyosapátiban már egy 5000 négyzetméteres raktár is működik, ahol a felajánlásokat gyűjteni és szortírozni tudják - jelezte.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy az elmúlt napokban a határnál a segítségpontokat, gyűjtőpontokat és elszállásolási helyeket végigjárva példaértékű, összehangolt munkát látott. Ezekben a napokban Magyarország és a magyar emberek humánumból, együttműködésből és segítségnyújtásból, emberségből jelesre vizsgáznak - emelte ki.

Hozzátette: az egyre hevesebb harcok miatt egyre többen lesznek azok, akik az egyelőre biztonságot jelentő Kárpátalja felé menekülnek. Magyarország fel van készülve ezeknek az embereknek a fogadására, ha úgy döntenek, hogy az országban keresnek menedéket - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Kiemelte: a segélyszervezeteknek nyújtott hárommilliárd forintos támogatás mellett mintegy kétmilliárd forint értékű támogatásról döntött a kormány az ukrán oldalon maradók megsegítésére. A Hungary Helps Programban biztosított 1,350 milliárd forint mellett 600 millió forint értékben segélyszállítmányt és katasztrófavédelmi eszközt is felajánlott Magyarország.

A kormányszóvivő az elmúlt napok fontos döntései közé sorolta azt, hogy a határátlépéskor a rendőrség kiállítja a 30 napig érvényes ideiglenes tartózkodási engedélyeket, amellyel a belépést gyorsítják. Emellett kedden a magyar közlönyben is megjelent, hogy a szállásadók mentesülnek az idegenforgalmi adó alól, ha a háború elől menekülőket fogadnak be, továbbá a Belügyminisztérium koordinálásában az érintett önkormányzatok költségeinek elszámolására is lehetőség lesz - tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra arról is beszámolt, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyprogram számára a telefonhívásokból és sms-ekből, valamint a számlaszámra érkezett pénzadományokból már több mint 591 millió forint gyűlt össze.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke a béke fontosságát hangsúlyozva kiemelkedőnek nevezte a magyarországi összefogást. Tájékoztatása szerint Kárpátalján, a határ menti magyar településeken és a pályaudvarokon működő segítségpontokon a karitatív szervezetek már 81 600 embernek segítettek az elmúlt bő egy hétben.

Kiemelte: a tartósélelmiszer-felajánlásokat továbbra is várják, ezeket az aranyosapáti logiszitkai központban, a segélyszervezeteknél és a napokon belül Biatorbágyon nyíló új raktárhelyiségben is fel tudják halmozni. Elhúzódó támogatásra, segítségnyújtásra rendelkezik be Magyarország - jelezte Soltész Miklós.

Hozzátette: várják még szállítóeszközök felajánlását is cégektől, eddig a Suzuki és a Toyota ajánlott fel hat-hat gépjárművet.

Bejelentette, hogy a 1818-as egészségügyi segélyvonalon szerdától már ukrán tolmácsok is segítséget tudnak nyújtani a menekülteknek.

Az államtitkár arról is beszámolt: az elmúlt napokban a karitatív szervezetek jelenlétében kétszer is tárgyaltak az ENSZ menekültügyi főbiztosságának közép-európai képviseletével arról, hogy támogatás is érkezik majd Magyarországra, ahová az Ukrajnából menekülők 11 százaléka érkezik.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón azt kérte a baloldali ellenzéktől, ne tetézze a bajt, felelőtlen nyilatkozataikkal se a kárpátaljai magyarok helyzetét, se a Magyarországon védekezésben dolgozók munkáját ne nehezítsék meg.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ukrán-magyar határ

ukán-orosz hábor