Bringások, figyelem! Ilyen high-tech vonatok várják a Tisza-tóra indulókat

MTI   
  Megosztom
Bringások, figyelem! Ilyen high-tech vonatok várják a Tisza-tóra indulókat

A tavalyi menetrendi és járműfejlesztések sikere után, a MÁV-START a Tisza-tóhoz tartó több vasútvonalon is bővíti kínálatát a kerékpáros turisták jobb eljutása érdekében. Többek között újra közvetlen járat indul a Keleti pályaudvar és Tiszafüred között március 12-től május 22-ig hétvégén és ünnepnapokon, majd nyár végéig naponta. Az összesen 63 kerékpár szállítására alkalmas Tisza-tó expresszben mutatkozik be a korábbi Bmx típusú kocsiból átalakított Bdmpee kocsi, amiben 24 bicikli helyezhető el.

A Tisza-tó Magyarország kedvelt kiránduló célpontja, a fejlesztéseknek köszönhetően összességében közel 23 ezer kerékpáros utazás történt a régióban a teljes tavalyi turisztikai szezonban. A Tisza-tó expresszvonatot több mint 12 ezren vették igénybe, a Budapest-Tiszafüred és a Budapest-Poroszló viszonylat utasforgalma 2020-ban a pandémia miatti, jelentős mértékű országos visszaeséssel szemben sem csökkent, 2021-ben pedig már 40-65 százalékkal meghaladták 2019 és 2020 teljes éves utasforgalmát - írta a Mávcsoport sajtóközleményében.

A vonat nagy befogadóképességű, már a korábbi kapacitás kétszeresével, 63 kerékpárhellyel rendelkezik. A járatban találkozhatnak utasaink a korábbi Bmx típusú kocsiból átalakított Bdmpee típusú kerékpárszállító kocsival is, ahol 24 kerékpár szállítható. Ilyen kocsiból összesen 7 készül el idén, melyek a nyári főszezonban a Balaton északi partján közlekedő egyes vonatok kerékpárszállítási kapacitását is növelik majd. A Tisza-tó expressz 7:55-kor indul a Keleti pályaudvarról és 10:12-re érkezik Tiszafüredre; visszafelé pedig 17:49-kor indul Tiszafüredről és 20:05-re érkezik Budapestre.

Az expressz elindulása mellett Kisújszállás–Abádszalók–Kisköre között egy plusz vonat jár, és a vonalon közlekedő vonatok többsége március 12-től minden nap nagy kapacitású kerékpárszállító mellékkocsival (BDzx) közlekedik. A Debrecen és Balmazújváros között zajló pályafelújítási munkák miatt jelenleg Debrecenből a Tisza-tó csak Karcagon vagy Kisújszálláson keresztül érhető el átszállással.

Az expresszvonatra a menetjegy és helyjegy mellé kerékpárjegy is szükséges. A térség vasútvonalain oda-vissza útra érvényes Tisza-tavi kerékpárjegy kedvező áron, 420 forintért vásárolható meg, a MÁV applikáción vásárolt jegyekre pedig további 10 százalék kedvezmény kapható.

Címlapfotó: MÁV-START

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mÁv

tisza-tó

máv-start

bicikli

kerékpár