Mérföldkő az új balatoni hajók gyártásában: vízre került az első komp

HelloVidék   
  Megosztom
Mérföldkő az új balatoni hajók gyártásában: vízre került az első komp

A kormány támogatásának köszönhetően folytatódik a BAHART jelenlegi flottájának megújítása: az első komp néhány napja került vízre, és még az idei évben mind a négy új hajó megérkezik a Balatonra. Történelmi léptékű fejlesztésről van szó a balatoni hajózás életében, hiszen 40 éve nem volt új hajója a Balatonnak.

Az állami 6,6 milliárd forintos tőkeemelésnek köszönhetően két 45 méteres kompot és két 35 méteres katamaránt szerez be a BAHART közel 5,7 milliárd forintból. A fejlesztések folytatódnak, amelyekre az értékesített ingatlanokból származó bevétel nyújt fedezetet. A mostani beruházás a hajózási társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának első üteme. Az új járművek a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel rendelkeznek majd, megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak. Kiemelt cél, hogy európai színvonalú szolgáltatást nyújtsanak az utasoknak.

Az első új hajó – az egyik komp – a napokban került vízre a gyártó komáromi üzemében. A szerelési munkálatok a vízen folytatódnak, és az üzempróbák is megkezdődnek. Április folyamán az egyik katamarán is vízre kerül, ezt követően megkezdődik a hajók szállításra való felkészítése. Az új járművek méretükből adódóan a Sión teljesen összeszerelt állapotban nem szállíthatók, végszerelésükre a Balatonon kerül sor.

A kompok Szántódrév és Tihanyrév között, míg a katamaránok Siófok és Balatonfüred, illetve Tihany között, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalon közlekednek majd, így biztosítva a kiemelt balatoni desztinációk elérését.

A turisztikai térség bővülő vendégforgalmának, a felújításoknak és a praktikus menetrendeknek, járatsűrítéseknek köszönhetően a balatoni kompok forgalomnövekedése az elmúlt években folyamatos és kiemelkedő volt. 2021-ben az utasok száma 38%-kal, a szállított gépjárművek száma 50%-kal volt magasabb, míg a kerékpároké közel megduplázódott 2015-höz képest.

A balatoni hajózás töretlen és növekvő népszerűségét mutatja, hogy a tavalyi rekordév forgalmát az idei utasszámok 20%-os mértékben meghaladják, amelyhez nagyban hozzájárult a négynapos ünnepi hétvége is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

balatoni hajózás

bahart

flotta

fejlesztés

komp