Íme, ez Magyarország egyik legszebb erdeje: bakancslistás helyek Somogy zöld szívében

HelloVidék   
  Megosztom
Íme, ez Magyarország egyik legszebb erdeje: bakancslistás helyek Somogy zöld szívében

Páratlan szépségű, terjedelmes méretű erdők ölelésében található „Somogy zöld szíve”, Kaszó. A KASZÓ Zrt. Somogy megye dél-nyugati részén mintegy 15.000 hektáros egybefüggő állami erdőt kezel, valamint csaknem 24.000 hektáros vadászterületen gazdálkodik. Az elmúlt években 41 hektár erdőt telepítettek és 765 hektárnyit újítottak fel.


 


 

A társaság további 3 600 hektár honvédségi erdőterületen végez teljes körű erdőgazdálkodást az ország szinte egész területén, Lentin, Nagykanizsán, Kaposváron át, Hajduhadház, Nyírtelekig. Élőfakészlete 3,38 millió m3, ami Magyarországon a legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje.

Kaszótól délnyugatra található a Baláta-tó természetvédelmi terület, mely 1942 óta Somogy megye legrégibb védelmet élvező területe. Védettségét gazdag növény- és állatvilága, illetve a jégkorszaki lápmaradvány megőrzése indokolja. A KASZÓ Zrt. 2014 májusában adta át a Dr. Marián Miklós sétányt, amely nevét a tó egyik legelhivatottabb kutatójáról kapta. A mintegy 600 méter hosszú tanösvény fő funkciója, hogy a látogatók a bemutatandó értékeket megkímélve nyerhessenek közvetlen betekintést a láp élővilágába. Ennek érdekében a láprét felett elhelyezett pallósoron vezet végig az út.

A település központjától könnyű, 10 perces sétával érhető el a sűrű fák közt 2017-ben épített Lombkorona Tanösvény, mely betekintést nyújt vadregényes erdő titokzatos életébe. A természeti környezetbe simuló, fenyőfa szerkezetes sétány 124 méter hosszan, a talajszinttől 9,5 méter magasan a lombok közt halad. A szabadon látogatható hídrendszeren interaktív játékelemek teszik izgalmasabbá a kaszói erdőtömb egyik legjellemzőbb erdőtípusának, a gyertyános-tölgyesnek a megismerését.

A Somogy megyei kisvasutak sorában a legfiatalabb, a Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjében, a kaszói erdőben működő kisvasút, a Kaszói Állami Erdei Vasút. A teljes hosszában erdőben futó vasútvonal csodálatos tájon halad át. A változatos erdőállományok, a Baláta-tó természetvédelmi területe, a természeti környezet sokszínű élővilágával felejthetetlen élményt nyújt az ide kirándulóknak.

Az állami erdőgazdaság vadasparkjában közel 2,5 hektáron figyelhetőek meg a kaszói vadászterületen élő nagyvadfajok (gímszarvas, dámvad), és ragadozófaj (aranysakál) képviselői, természetes környezetben. Az itt található Fafaj- és vadismereti tanösvény 16 db információs táblával mutatja be a terület fontosabb őshonos fafajait, kiváló terepet biztosítva a kirándulni, sétálni, vagy akár a sportolni vágyóknak is.

Belső-Somogy kevésbé ismert természeti kincsei közé tartoznak a Bükk I. korból (i.e. 2500-tól i.e. 800-ig) itt maradt reliktum homoki bükkösök ritka erdőállományai. Mivel síkvidéken vannak, előfordulását nem a klimatikus viszonyoknak köszönheti, hanem a homokos talajfelszín közelében található vízzáró rétegnek, mely kedvező mikroklímát és vízgazdálkodási viszonyokat biztosít a bükk számára. Területi visszaszorulását a klímaváltozás mellett az emberi tevékenység (szénégetés, hamuzsírfőzés) is negatívan befolyásolta, így mára elsősorban erősen elgyertyánosodott állományairól beszélhetünk. Ennek ellenére mintegy 30 védett növényfajt észleltek itt a botanikusok. Legszebb állományai a Kűvölgyi-tó körüli erdőrészekben találhatóak, ahol a folyamatos erdőborítást biztosító módszerekkel igyekszik az erdőgazdaság a jövő generációi számára is megőrizni ezt vegetációtörténeti szempontból is ritka és védelemre érdemes erdőtársulást.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

somogy megye

természetvédelmi terület

erdő