Rossz hírek jöttek: durva forgalom várható ezeken a határátkelőhelyeken egész nyáron

MTI   
  Megosztom
Rossz hírek jöttek: durva forgalom várható ezeken a határátkelőhelyeken egész nyáron

A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt június második felétől erős forgalom várható a Csongrád-Csanád vármegyei határátkelőhelyeken - közölte a vármegyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályának vezetője csütörtökön Röszkén.

Terbe Roland a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a kormányhivatal közös sajtótájékoztatóján elmondta, június második felétől július végéig kilépő irányba alakulhatnak ki torlódások, augusztus elejétől egészen szeptember végéig a belépő oldalon várható intenzívebb forgalom. A legkritikusabb időszaknak július utolsó és augusztus első két hete számít, amikor mindkét irányban lehetnek sorok - közölte az őrnagy.

Tavaly a három nyári hónapban a vármegye határátkelőhelyeit 5,2 millió utas és 1,6 millió jármű vette igénybe. A legforgalmasabb a röszkei autópálya-határátkelőhely, melyet egy átlagos nyári napon 20 ezren használnak, ez a szám hétvégente 50 ezer fölé is nőhet - közölte az őrnagy.

A rendőrség felkészült arra, hogy a hazai és a külföldi társhatóságokkal együtt teljes kapacitással üzemeltesse az átkelőket. A röszkei autópálya-átkelőn, amennyiben az egyik irányban jelentősen nagyobb a forgalom, változtatni tudnak a ki- és belépő sávok arányán. Így a röszkei közúti határátkelőhely egyirányúsításával együtt a normál kilenc helyett 15 sávon tudják fogadni a kilépő utazókat - tudatta az osztályvezető.

A magyar utazóknak a Terbe Roland azt tanácsolta, amennyiben tudják, utazásukat időzítsék hétfő és csütörtök közé, és használják a kisebb határátkelőhelyeket. A Szerbia felé tartók választhatják az ásotthalmi, röszkei közúti, a kübekházi vagy a tiszaszigeti közúti határátkelőhelyet, melyek naponta 7 és 19 óra között vehető igénybe. Akik Romániába szeretnének utazni, használhatják a 24 órás nyitva tartással működő kiszombori vagy nagylaki közúti határátkelőhelyet.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága vámigazgatási referense elmondta, az utasforgalomban leggyakrabban a megengedett mennyiséget meghaladó jövedéki termék behozatala jelent problémát.

Az unión kívülről a 17. életévüket betöltők közúton 40 szál cigarettát, illetve 4 liter bort, 16 liter sört és egy liter 22 százaléknál erősebb tömény szeszes italt vagy 2 liter ennél gyengébb likőrt hozhatnak - tudatta a sajtóreferens.

Az alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy engedélyhez kötött a vadon élő növények és állatok védelméről szóló CITES-egyezmény alá tartozó fajok, illetve a belőlük készített termékek behozatala.

A házi kedvencek - kutya, macska, vadászgörény - unión belüli szállításához pedig állatútlevelet kell kiváltani, a területileg illetékes hatósági állatorvosnál, az állatnak pedig rendelkeznie kell az azonosításához szükséges csippel. Az unión kívülre utazóknak pedig a 10 ezer euró feletti készpénzt is be kell jelenteniük - közölte a sajtóreferens.

Borcsik Zoltán, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője közölte, 2019 végétől tilos utasforgalomban az unió területére harmadik országból növényt vagy növényi terméket behozni. Az előírás alól az Agrárminisztérium részleges felmentést adott, így öt kilogrammig - vagy egy darabig - behozható saját fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség, tilos azonban a növények, illetve növényi szaporítóanyagok magánimportja.

Szintén tilos harmadik országból a növényvédő szerek, termelés növelő szerek behozatala, és ezek az uniós tagországok között sem szállíthatók engedély nélkül - közölte a szakember.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

határ

határátkelő

röszke