Téli üzemmódra kapcsol az M5-ös autópálya: elkezdődött a felkészülés a hideg időre

HelloVidék   
  Megosztom
Téli üzemmódra kapcsol az M5-ös autópálya: elkezdődött a felkészülés a hideg időre

Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. felkészítette karbantartó flottáját a téli üzemeltetésre, amely rendszeres útellenőri szolgálattal készen áll a téli időjárás kezelésére 2023. november 10-től. Az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai üzemmérnökségeken felkészítették és ellenőrizték a téli üzemeltetésben résztvevő gépeket és adaptereket.

Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az AWAY Zrt. a jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek megfelelően teljesítik a téli üzemeltetés kapcsán előírt feladatokat. Az autópálya, valamint a karbantartó flotta is készen áll a téli évszakra. A dolgozók oktatása az üzemeltetési szabályzatnak megfelelően megtörtént. 2023. november 10-e és 2024. március 15-e között a folyamatos ügyeleti szolgálat biztosított. Az ügyeleti szolgálat időtartama az időjárás függvényében módosítható.

A téli üzemeltetési időszakban a 156,6 km hosszú autópálya szakasz üzemeltetését speciálisan a télre felkészített gépjárművek TÉLI ÜZEMMÓD AZ M5-ÖS AUTÓPÁLYÁN SZÁMOKBAN 156,6 km hosszú autópálya 3 üzemmérnökség (újhartyáni, kiskunfélegyházi, balástyai) 12 kettős rendeltetésű gépjármű 7 többfunkciós Unimog, 3 rakodógép 7001 tonna nátrium-klorid 18 tonna kálcium-klorid 2 óránkénti útellenőrzés napközben segítségével három üzemmérnökség látja el. A síkosság-mentesítést valamint a hó eltakarítását 12 saját, kettős rendeltetésű gépjármű végzi. Továbbá 7 többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas kettős rendeltetésű Unimog, 3 rakodó és szükség szerint további 4 bérelt, kettős rendeltetésű gépjármű segíti az autópálya téli üzemeltetésének ellátását.

Az autópálya burkolatainak síkosság-mentesítésére a mérnökségek felkészültek, sótárolóinkban 7001 tonna nátrium-klorid és 18 tonna kálcium-klorid áll rendelkezésre. Minden mérnökségen 12 órás váltásban 1-1 fő vezetőügyeletes irányítja a szolgálatot, a gépkocsivezetők szintén 12 órás váltásban dolgoznak, míg a diszpécser- és útellenőri szolgálat a nap 24 órájában biztosítja a balesetmentes közlekedést.

A balesetmentes és folyamatos közlekedés érdekében az Üzemeltető rendszeresen végez útellenőrzést a teljes úthálózaton, napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként monitorozza az autópálya állapotát.

A forgalombiztonság növelése érdekében térfigyelő kamerarendszer üzemel, amely a csomópontokban és a pihenőhelyeken folyamatos forgalomfigyelést tesz lehetővé. Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárási adatokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 percenként frissülő, műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatait az Üzemeltető társaság az egyes üzemmérnökségekhez tartozó autópálya-szakaszokra vonatkozóan követi. A bajba jutott utazók a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonokon keresztül kérhetnek segítséget.

A balesetmentes közlekedés mindemellett a közlekedők felelősségteljes magatartásától és a gépjárműveik felkészültségétől is függ. A zavartalan téli közlekedés érdekében kérjük az autósokat, még jobban figyeljenek egymásra az utakon és téliesítsék gépjárműveiket. A biztonságos vezetés érdekében az autópályán közlekedőknek szükségük lehet a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére. Az extrém időjárási körülmények tovább nehezíthetik a karbantartó flotta téli munkavégzését.

A téli időszakban is az autósok türelmét és fokozott körültekintését kérjük. Indulás előtt kérjük, tájékozódjanak az Útinform és az AKA Zrt. honlapján található útinformációk alapján, utazás közben pedig ügyeljenek a megfelelő követési távolság és a közlekedési szabályok betartására-

- írta az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. közleményében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

útkarbantartás

autópálya

Újhartyán

kiskunfélegyháza

balástya

autópálya üzemeltetés

karbantartás

m5

m5-ös autópálya