Végre elkészült az Avasi kilátó: rá sem ismerni a 60 éves turistalátványosságra

HelloVidék   
  Megosztom
Végre elkészült az Avasi kilátó: rá sem ismerni a 60 éves turistalátványosságra

Az idén 60 éves tévétoronyot, Miskolc ikonikus épületét sokévnyi méltatlan mellőzöttség után a Kilátó ReStart program részeként, az Európai Unió által biztosított forrásnak köszönhetően felújították. A modernizálás és átépítés után az állványzatot a napokban elbontották, az épület pedig teljes egészében láthatóvá vált.

Az épület karakteres és ismert vonásainak megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató kilátó jött létre. A nyitott teraszok és a zárt tér felületeit felhasználva egy high-tech élménytér kialakítása volt a cél. A beruházás során a teljes épületet statikailag megerősítették, energetikailag korszerűsítették, kicserélték a közönségforgalmi terek burkolatát, újrafestettek, nyílászárókat cseréltek, az emeleti szinten pedig egy vendéglátóhelyet alakítottak ki.

A Miskolc iránytűjének is nevezett, szimbolikus épület új díszkivilágítást is kapott, amit először december 16-án, szombaton kapcsolnak fel. Az ünnepélyes eseményre mindenkit várnak a Szent István térre, ahol Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere 17 órakor felkapcsolja a felújított Avasi kilátó fényeit. Majd december 17-én (vasárnap) 16:40-kor, ugyancsak a Szent István téren, a polgármester felkapcsolja a felújított Avasi kilátó karácsonyi kivilágítását.

A TOP-6.1.4-15-MI1-2016-00005 számú „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése” című projekt, melynek köszönhetően a felújítás létre jöhetett, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozásból valósult meg, melynek célja a történelmi Avas komplex turisztikai fejlesztése.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

avas

avasi kilátó

miskolc

utazás

turizmus

tévétorony