Újabb fordulat a Volánnál: jöhet az újabb sztrájk?

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb fordulat a Volánnál: jöhet az újabb sztrájk?

Hosszas huzavona végén kedd délelőtt a SZAKSZ és a KKSZ kivételével minden vasutas és HÉV szakszervezet elfogadta a munkáltató ajánlatát és a mai napon aláírja a bérmegállapodást a Volánnal. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet február 5-én dönt arról, hogy milyen intézkedéseket látnak majd indokoltnak a továbbiakban.

Továbbra se közeledtek az álláspontok

A 2024 évre a 600 ezer forint keresetig 17 %, de minimum 70000 Ft. béremelés és 600 ezer forint feletti keresetek esetében, egységesen 102000 Ft. keresetfejlesztésre kerül sor 2024. január 1. napjával - számolt ke a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanácsa (CSÉT) üléséről a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) közösségi oldalán.

A megállapodás értelmében az inflációkövetés beépítésre kerül a bérmegállapodásba, ezáltal 2025. évre, 6,7% 2026. évre, 4,7%- os bérfejlesztés valósulhat meg. Dobi István mindezek függvényében a február 5-ei SZIB ülésén dönt a munkáltató ajánlatáról, illetve arról, hogy újabb sztrájkot hírdetnek, vagy sem.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Volánnál január 28-án és 29-én újabb országos sztrájkot tartottak, mivel a Volán söfőrök nem fogadták el Lázár Jánosék három évre szóló béremelését. A sofőrök és más területeken dolgozók, valamint az őket képviselő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) az elmúlt évek inflációja és elmaradt béremelési miatt legalább 25, illetve 20 százalékos béremelést szeretett volna elérni.

Volt olyan hely, ahol buszvezetők 80 százaléka sztrájkolt

A munkabeszüntetéssel kapcsolatban, a Volánbusz azt közölte, hogy a hétfői napra vezényelt autóbusz-vezetői állomány 56 százaléka vett részt a sztrájkban, míg a mi mérési adatunk alapján, 19 órakor ez 74 százalék volt

– mondta a Telexnek hétfőn Dobi István, aki szerint már a tavaly decemberi sztrájkjuknál is kozmetikázta az adatokat a Volánbusz.

A SZAKSZ elnöke szerint legyen bármelyik szám is a valós, mindenképpen egyedülálló sikert értek el. Szerinte a rendszerváltás óta nem volt a közlekedési szektorban ilyen kimagasló sztrájkrészvétel. Úgy tudja, korábban a MÁV-sztrájkoknál már a 30 százalékos részvétel is sikernek számított.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

utazás

volán

sztrájk

megállapodás