Ha szereted a retrót, itt a helyed: el se hinnéd, mire készül ez a vidéki város

MTI   
  Megosztom
Ha szereted a retrót, itt a helyed: el se hinnéd, mire készül ez a vidéki város

Az első vidéki trolibuszjárat indulásának 45. évfordulóját nosztalgiajáratokkal, az alkalomra készült emlékjeggyel és virtuális kiállítással köszöntik hétfőn Szegeden.

Az első vidéki trolibuszjárat Szegeden indult 1979. április 29-én. Az 5-ös troli a tíz évvel korábban megszüntetett 5-ös villamos nyomvonalán haladt. A kilenc ZIU-9-es típusú szovjet gyártmányú jármű kezdetben a Bartók tér és a Gyermekkórház között közlekedett, csúcsidőben 5, azon kívül pedig 10 percenként.

Ezt követően öt év alatt épült ki a szegedi trolihálózat: az 5-6-7-8-9-es vonal. A következő nagyobb hálózatbővítés 2010 és 2013 között történt, ekkor hosszabbították meg a 8-as vonalat és alakították ki a város legtöbb utast szállító autóbuszvonala helyett a 10-es trolibuszvonalat és indult - akkor még a 9-es trolibusz elágazó járataként - a 19-es troli.

A jubileum alkalmából az 5-ös és a 6-os trolibuszvonalon nosztalgiajárművek szállítják majd az utasokat, minden fordulóban más járműtípus közlekedik.

Az SZKT honlapján az évfordulóra virtuális kiállítás nyílt a szegedi trolibusz-közlekedés fejlődésének lépéséről. A tárlat bemutatja a Szegeden közlekedő korabeli és mai járművek típusait, és mindegyikről egy-egy korábbi vagy jelenlegi SZKT-dolgozó osztja meg emlékeit.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

utazás

szeged

trolibusz

évforduló